Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2019, 20:52
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Marian Kočner sa po niekoľkých mesiacoch vo väzbe objavil na verejnosti. Vypovedal ako obžalovaný v kauze zmenky TV Markíza

ZAUJÍMAVOSTI MARIAN KOČNER
Uložiť Uložené

Marian Kočner bol počas svojej niekoľkohodinovej výpovede pokojný, ale aj drzý a arogantný. Hovoril o mŕtvych osobách a sťažoval sa na prevoz do Bratislavy. Poprel, že by žiadal Roberta Fica alebo Roberta Kaliňáka o pomoc dostať sa na slobodu.

Po mesiacoch vo vyšetrovacej väzbe, kedy verejnosť mohla Mariana Kočnera, obvineného z vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, vidieť len za sklom policajného auta, dnes Kočner vypovedal pred Špecializovaným súdom. V kauze zmenky, kde je spolu s Pavlom Ruskom obžalovaný, že sa spoločne pokúsili vytiahnuť 69 miliónov eur z Televízie Markíza prostredníctvom údajne sfalšovaných zmeniek.

Na 56-ročnom Marianovi Kočnerovi sa pobyt v leopoldovskej väzení podpísal. Do pojednávacej miestnosti prišiel upravený a v obleku, usmieval sa však len veľmi silene a bol schudnutý. Podľa Denníka N bol strhaný a vážny. Rozbehol sa počas výpovede, na otázky prokuratúry a advokátov odpovedal arogantne a drzo

Odporúčané
5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema 23. augusta 2019, 15:00

Počas viac ako 2-hodinového monológu sa Marian Kočner posťažoval na včerajší policajný prevoz. Tvrdil, že po tom, čo o 20:30 dorazil do Bratislavy, sa nestihol dostatočne vyspať.

Vo výpovedi siahodlho opisoval príbeh kauzy Markíza z konca 90-tych rokov minulého storočia. Spomínal predovšetkým ľudí, ktorí už nežijú. Pravdepodobne preto, aby sa jeho tvrdenia nedali overiť. Medzi nimi aj zavraždených predstaviteľov bratislavského podsvetia Petra Čongrádyho, Petra Steinhübela, Eduarda Diniča či zavraždeného právnika Ernesta Valka.

Pravosť zmeniek sa snažil Kočner dokázať tvrdením, že nie je taký hlúpy, aby cez vlastnú firmu riešil vymáhanie miliónov súdne: „Keby zmenky boli falošné, tak by som ich nevymáhal pod svojím menom a svojou firmou,“ uvádza. „Nevrátim proti sebe dôkaz na súd.

Keď sa ho prokurátor Ján Šanta opýtal, či v posledných mesiacoch Kočner z väzenia žiadal o pomoc niekoho z trojice Robert Fico, Robert Kaliňák alebo špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika, Kočner odpovedal: „Ja nepotrebujem pomoc nikoho.“

Odporúčané
5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 5 vecí, ktoré by si mal vedieť o kauze zmenky: Ako vraj chceli Marian Kočner a Pavol Rusko z Markízy vytiahnuť 69 miliónov eur 9. septembra 2019, 8:22

Vypovedať prišiel aj bývalý novinár a exriaditeľ kontrarozviedky SIS Peter Tóth, ktorý bol niekedy pravou rukou Mariana Kočnera, dokonca pre neho sledoval novinárov. S políciou sa rozhodol spolupracovať niekoľko mesiacov po zavraždení Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, pravdepodobne v snahe vyhnúť sa trestnému stíhaniu. 

Počas prvej časti procesu v júli sa neukázal s argumentom, že sa bojí o svoju bezpečnosť. „Dnes sa postavím ako svedok pred senát, obžalobu aj obhajobu a detailne popíšem, ako, kedy a za akých okolností som sa dozvedel o tom, že viaceré osoby sa podieľali na výrobe antedatovaných zmeniek,“ uviedol na svojom webe ráno Tóth.

Prokurátor navrhol, aby z výpovede Tótha vylúčili verejnosť, pretože sa chce pýtať aj na skutočnosti z iných káuz.  Senát verejnosť vylúčil, no Tóthovu výpoveď musel o ôsmej večer prerušiť, pokračovať bude zajtra.

Marian Kočner bol pri výpovedi arogantný. Tvrdil, že kvôli prevozu do Bratislavy sa nemohol vyspať
Marian Kočner bol pri výpovedi arogantný. Tvrdil, že kvôli prevozu do Bratislavy sa nemohol vyspať Zdroj: TASR - Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia