Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. septembra 2019, 11:48
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Slovenská nemocnica si pýta 21 € za komunikáciu v angličtine

ZAUJÍMAVOSTI SLOVENSKO ZDRAVOTNÍCTVO
Uložiť Uložené

Podľa hovorkyne poplatok platia len pacienti, ktorí na komunikáciu s lekárom potrebujú tlmočníka. V prípade, že sa dokážu dohovoriť sami, nič nemusia platiť.

Fakultná nemocnica s poliklinikou F.D. Roosevelta Banská Bystrica zaviedla na niektorých oddeleniach zvláštny poplatok. Za komunikáciu s lekárom v anglickom, resp. inom svetovom jazyku si nemocnica účtuje 21 €, informuje v reportáži TV Markíza. Cenník pôvodne zverejnil na Facebooku jeden z divákov a týkal sa oddelenia plastickej chirurgie.

Z informácií TV Novín vyplýva, že sa rovnaký cenník podpísaný generálnou riaditeľkou náchadza aj pred hematologickou a transfúziologickou ambulanciou.

Odporúčané
Psychiater Pavel Černák: Pacienti občas napadnú doktora či sestričku, Prelet nad kukučím hniezdom odráža realitu minulosti Psychiater Pavel Černák: Pacienti občas napadnú doktora či sestričku, Prelet nad kukučím hniezdom odráža realitu minulosti 18. júna 2019, 14:55

Celú situáciu vysvetlila hovorkyňa nemocnice, ktorá tvrdí, že poplatok sa týka pacientov, resp. lekárov v prípade, že potrebujú služby oficiálneho tlmočníka, ktorý sa musí fyzicky dostaviť na oddelenie, aby mohlo prísť k ošetreniu. 

„Uvedenú položku máme zahrnutú v cenníku pre potreby vyúčtovania zdravotnej starostlivosti do zahraničia, nejde o vystavenie bežnej správy,“ potvrdila hovorkyňa fakultnej nemocnice v Banskej Bystrici pre TV Markíza. Dodáva, že ak sa pacient dokáže v inom jazyku s ošetrujúcim lekárom dohovoriť bez pomoci tlmočníka, poplatok účtovaný nie je. 

Slovenská nemocnica si pýta 21 € za komunikáciu v angličtine
Zdroj: TV Markíza/Reportáž TV Noviny
Domov
Zdieľať
Diskusia