Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2019, 8:05
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám, ukazuje nový výskum

ZAUJÍMAVOSTI PES
Uložiť Uložené

Štruktúra mozgov rozličných rás sa od seba líši. Tak, aby to vyhovovalo ľuďom.

Ľudia spolunažívajú so psami už tisíce rokov. Za tú dobu sme ich zmenili z nebezpečných vlkov aj na malých huňatých miláčikov, ako sú napríklad Pomeriani. Jedinečná štúdia ukazuje, že ľudský vplyv na psov neskončil len pri ich výzore. Zmenili sme aj štruktúru ich mozgu.

 

Nový výskum dokázal, že mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám
Nový výskum dokázal, že mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám Zdroj: pixabay

Výskum neurovedkyne z Harvardu Erin Hecht prebiehal tak, že porovnávali skeny mozgov 62 čistokrvných psov, 33 rôznych plemien. Podľa slov vedcov, ktorí sa na ňom podieľali, boli výsledky jasné na prvý pohľad. Rozdiely v mozgoch jednotlivých rás sa nedali prehliadnuť.

Porovnávali skutočne širokú škálu druhov, od rozkošných maltézskych psíkov až po retrieverov. Aj keď brali do úvahy, že každý zo psov má iný tvar či veľkosť hlavy, nevysvetľovalo to, prečo sú v usporiadaní ich mozgu až také rozdiely.

Odporúčané
Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) Sú policajné psy hľadajúce drogy závislé? Tréner spolupracujúci s armádou aj Rytmusom nám prezradil viac (Rozhovor) 2. februára 2019, 13:43

Vedci počas výskumu identifikovali šesť oblastí psieho mozgu, ktoré sa líšili od psa k psovi, informuje Science Mag. Vzorcu, ktorý sa im naskytol, sa začali naplno venovať. Mysleli si, že práve to je dôvodom, prečo sa každý pes správa inak. Vysvetľovalo by to, prečo sa psy jednej rasy správajú podobne, no úplne inak ako iná rasa. Napríklad bígel dokáže vyňuchať rakovinový nádor a border kólia vie za neskutočne krátku dobu ohraničiť stádo oviec.

Tím sa teda pozrel na to, ako ľudia používali jednotlivé plemená za tisícky rokov. Chceli zistiť, či sa ich mozgy „upravili“ podľa potrieb človeka.

Nový výskum dokázal, že mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám
Nový výskum dokázal, že mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám Zdroj: wpafb

Predpoklady sa ukázali ako správne. Každý pes mal zmeny akurát v tej časti mozgu, na ktorú ľudia psa potrebovali. Aby sme si to zjednodušili,  napríklad boxeri a dobermani, ktorí sú často policajnými psami, mali významný rozdiel v časti spojenej so zrakom a zápachom.

Vedúca výskumu tiež hovorí, že psy, ktorých trénovali na lov pachom, nevykazovali žiadne významné rozdiely v časti mozgu, ktorá sa ním zaoberá. Cítia rovnako ako ostatné psy, píše Washington post. Avšak, keď ich mozog skúmala ďalej, prišla na to, že rozdiel predsa len je. ale v komplikovanejších častiach mozgu, ktorá im pomáha pach spracovať, porozumieť a informovať o ňom.

 

Nový výskum dokázal, že mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám
Nový výskum dokázal, že mozgy psov sa prispôsobili ľudským potrebám Zdroj: pixabay

Erine Hecht zdôrazňuje, že psy, ktoré jej tím testoval, boli domáci maznáčikovia. Ani jeden z nich nebol policajný či ovčiarsky pes: „Je úžasné a fascinujúce, že zmeny v mozgu môžeme vidieť aj na psoch, ktorí nerobia činnosti, čo sú pre ich plemená typické.“

Domov
Zdieľať
Diskusia