Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. septembra 2019, 13:53
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Nadávky, verejný výsmech a nabádanie na samovraždu. Zanechať vegánstvo, keď si slávny, je nebezpečné

Nadávky, verejný výsmech a nabádanie na samovraždu. Zanechať vegánstvo, keď si slávny, je nebezpečné
Zdroj: Yovana Mendoza/IG
GASTRO INFLUENCERI VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené

Čo sa stane, keď vegan influenceri prestanú byť vegánmi? Strhne sa búrka.

Vegáni sú silná komunita ľudí a ako to už v komunitách býva, vždy sa nájdu jedinci, ktorí sa stanú vzorom pre všetkých. Ako však zareaguje skupina, keď ich sklame líder?

Začalo to už v roku 2014

Možno si pamätáš  známu blogerku Jordan, ktorá tvorila pod menom The Blonde Vegan.  Keď svojim fanúšikom prezradila, že trpí poruchou príjmu potravy a z toho dôvodu sa rozhodla prestať so striktnou vegánskou stravou, jej webstránka pod náporom ľudí spadla. Prichádzali tam kvôli možnosti okomentovať jej rozhodnutie. Ľudia si z nej uťahovali, dokonca sa jej vyhrážali smrťou.

Vegánski odpadlíci

Zdá sa, že dokonalý svet, ktorí vykresľujú na sociálnych sieťach a vo svojich videách na YouTube, sa pomaly, ale isto rúca. Začalo to chaosom okolo známej YouTuberky menom Yovana Mendoza, ktorá vystupovala online pod výstižným meno Rawvana.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by YOVANA MENDOZA (@yovana) on

Skalných fanúšikov sa zmocnila hrôza, keď na jej tanieri vo videu uvideli rybu. Vlna nenávistných komentárov na seba nenechala dlho čakať a všetky kanály Rawvany sa zrazu preplnili reakciami fanúšikov, ktorí ju nazývali klamárkou, vrahyňou a podvodníčkou. Dokonca ju nabádali k samovražde.

Odporúčané
Youtuberka tvrdila, že vegánstvo je najlepšou životnou cestou, až kým ju nenatočili pokrytecky jesť rybu Youtuberka tvrdila, že vegánstvo je najlepšou životnou cestou, až kým ju nenatočili pokrytecky jesť rybu 20. marca 2019, 9:52

Jej priznanie nasledovalo množstvo ďalších influencerov a blogerov, ktorých sledovali desiatky až stovky tisícov fanúšikov. Medzi nimi YouTuberky Alyse (Raw Alignment) a Bonny Rebecca, blogerka Dana (The Minimalist Baker) alebo známa herečka Anne Hathaway, ktorá sa v rozhovore pre US Magazine priznala ku konzumácii lososa. Za niekoľko rokov sa svet vegánskych celebrít obrátil hore nohami a fanúšikom sa to nepáči. Dávajú to však najavo ostro a nekompromisne.

Na ex-vegánov sa zniesla vlna kritiky

Jeden komentár na Instagrame Bonny ju vyzýva, aby dokázala, „čo presne sa nachádza v slepačej menštruácii alebo mŕtvych rybách,“ čo spôsobí, že jej zdravotné problémy zmiznú. Ďalší ju v komentároch na YouTube nazývajú patetickou a nadávajú jej do idiotov.

V reakcii na blogový článok The Minimalist Baker jeden človek napísal, že je neskutočne sklamaný. Podľa neho si fakt, že bude jesť zhnité jedlo a to, že si chce uctiť vlastné telo, jednoducho odporujú. „Nemôžeš si uctiť telo tým, že ho otráviš. Zdá sa, že v tomto rozhodnutí zohrali úlohu peniaze a preto spochybňujem tvoju morálku,“ cituje tento komentár VICE.

Odporúčané
Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad Týždeň som bola frutariánkou: Po rokoch som mala nonstop ploché brucho. Zmohla ma však frustrácia a neustály hlad 20. marca 2024, 9:30

V niektorých prípadoch útočili aj na rodinu. Yovanina mama mala kedysi verejný Instagram profil. Podľa The Daily Beast, po tom, čo začala dostávať správy, ktoré naznačovali, že dcéru nikdy nemala porodiť, prešla na súkromný účet. 

Zahanbovanie, posmešky a prejavy nenávisti a sklamania nasledovali každého väčšieho vegána, ktorý sa v online priestore „priznal“, že zhrešil. Najhoršie na takýchto škandáloch sú však reakcie ich kolegov-influencerov, ktorí sa hneď chytia príležitosti zvýšenej návštevnosti a na tieto priznania natáčajú sarkastické a častokrát poburujúce videoreakcie. 

Podľa Yovany je toto správanie dôvodom, prečo sa viac ľudí ešte k vegánstvu nepridalo. Pre The Daily Beast sa vyjadrila, že na rozdiel od toho, aké milé privítanie ju čakalo, keď do vegánskej komunity vstúpila, pri odchode sa jej ľudia otočili chrbtom. 

Odporúčané
Na 1 mesiac som sa stala vegánkou. Čo takáto radikálna zmena narobila s mojím telom? Na 1 mesiac som sa stala vegánkou. Čo takáto radikálna zmena narobila s mojím telom? 4. apríla 2019, 14:29

Zaslúžia si takúto ostrú kritiku?

V prvom rade treba povedať, že mnoho vegánskych influencerov sa zároveň bezhlavo vrhne do nebezpečných a nezdravých diét a obmedzení, ktoré vôbec nie sú súčasťou bežného vegánskeho spôsobu stravovania. Medzi tie patria napríklad:

  • raw diéta (teda konzumujú surovä vegánsku stravu)
  • pôsty (pijú len ovocné a zeleninové šťavy, v horšom prípade iba vodu – týmto pôstom sa preslávila napríklad Yovana)
  • nízkokalorická alebo bezlepková diéta
  • pitie vlastného moču (prípad Tima Sheiffa)

Samozrejme, väčšina vegánov sú naozaj zdraví. Dôležité je zachovať si pestrú stravu, dbať na dostatočný príjem kalórií a nezabúdať ani na minerály, vitamíny a stopové prvky.

Najčastejšie spôsobujú problém bielkoviny, ktoré treba adekvátne nahradiť. Nedostatok vitamínu B12 alebo železa vedú k viacerým zdravotným ťažkostiam, napríklad: slabosť, nevoľnosť, problémy s pamäťou.

Keď títo vegánski influenceri hovorili o rozhodnutí skončiť s vegánstvom, opisovali rôzne zdravotné dôvody. Okrem problémov s pamäťou to bolo aj zhoršené trávenie, akné a celkovo zhoršená pleť, vypadávanie vlasov a u žien aj strata menštruácie. Podľa odborníkov sú toto symptómy podvýživy a nijako priamo nesúvisia s vegánskym stravovaním. Rapídne chudnutie, nedostatok živín a extrémny stres, pod ktorým influenceri pracujú, sú dôvodom, prečo to napokon vzdávajú.

 
 
 
View this post on Instagram

A post shared by BONNY REBECCA (@bonnyrebecca) on

Podľa niektorých médií je ich správanie nezodpovedné, pretože propagujú životný štýl, ktorý im samým ubližuje. Neskôr sami tento životný štýl úplne zanechajú, no naďalej niekoľko mesiacov fanúšikov nabádajú, aby s tým neprestávali (alebo začali žiť vegánsky).

Odporúčané
Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) Moderátorka Alexandra Orviská býva na Manhattane: Nájom bytu s veľkosťou špajzy sa tu začína od 3 000 eur (Rozhovor) 14. marca 2024, 9:30

Nutričný poradca Lambert pre The Guardian prezradil, že neraz k nemu zájdu klienti, ktorí si vybudovali poruchu príjmu potravy alebo iné závažné zdravotné ťažkosti, pretože nasledovali rady takýchto influencerov. Časť kritiky je teda odôvodnená, ak sa na obsah, ktorý títo influenceri vytvárali, pozrieme globálne.

„Vegánstvo samo o sebe nie je nebezpečné,“  tvrdí YouTuberka z kanálu Beyond Vegan, ktorá vo svojej reakcii na trend odchádzajúcich vegan influencerov vysvetľuje, že ich celková diéta jednoducho bola nezdravá bez ohľadu na to, či zahŕňala živočíšne produkty. Mäso či ryby im podľa nej síce rýchlejšie dodajú to, čo im dlhodobo chýbalo, ale za to, že boli podvyživení, si môžu sami.

Odporúčané
Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? Dokument o vegánstve The Game Changers vyvoláva búrlivé diskusie. Čo tvrdia odborníci? 3. decembra 2019, 14:13
Domov
Zdieľať
Diskusia