Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2019, 10:55
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Holandskí politici navrhujú, aby mohli dôchodcovia spáchať asistovanú samovraždu

ZAUJÍMAVOSTI EUTANÁZIA HOLANDSKO
Uložiť Uložené

Možnosť odísť sa má otvoriť pre všetkých, ktorí sa cítia byť na konci života.

Holandsko patrí k sedmičke krajín, kde je za určitých podmienok možno spáchať tzv. asistovanú samovraždu. Súčasná legislatíva však takéto dobrovoľné ukončenie života povoľuje len v prípade "beznádejného a neznesiteľného trpenia bez výhľadu na zlepšenie".

Parlamentná strana D66 teraz prichádza s návrhom, podľa ktorého by si svoju poslednú tabletku mohli vziať aj všetci starí ľudia, ktorí si myslia, že ich život je už na konci. Web DutchNews.nl dokonca cituje termín "unavení zo života"  a poslankyňu Piu Dijkstramovú, ktorá hovorí: "Veľmi starí ľudia, ktorí toho majú dosť, by mali dostať možnosť zomrieť vtedy, kedy si sami vyberú."  

Iniciatíva podľa všetkého nie je len izolovaným plánom sociálnych liberálov z vládnej D66. Na podobných návrhoch pracuje aj minister zdravotníctva Hugo de Jonge a holandská Spoločnosť pre dobrovoľnú eutanáziu bojuje za dostupnosť tabletiek smrti pre starších už od roku 2015. Sudca a jeden z najhlasnejších podporovateľov eutanázie Huib Drion tvrdí, že by mali byť dostupné zadarmo a pre každého nad 70 rokov

Holandskí politici navrhujú, aby dôchodci mohli spáchať asistovanú samovraždu
Holandskí politici navrhujú, aby dôchodci mohli spáchať asistovanú samovraždu Zdroj: Pixabay.com

Holandská vláda v júni spustila program, ktorý seniorom vysvetľuje ich možnosti. Namiesto explicitného spomínania eutanázie podľa DutchNews smeruje skôr k návodom, ako o svojich prianiach hovoriť s rodinou a lekármi pri diagnostikovanej demencii. 

Odporúčané
Znásilnená 17-ročná Holanďanka ukončila svoj život eutanáziou. Kvôli depresii to ďalej nezvládala Znásilnená 17-ročná Holanďanka ukončila svoj život eutanáziou. Kvôli depresii to ďalej nezvládala 4. júna 2019, 17:24

Eutanázia (dobrovoľné ukončenie života v prípade závažných zdravotných problémov) alebo asistovaná samovražda je v súčasnosti legálna aj Belgicku, Kanade, Kolumbii, Luxembursku, Švajčiarsku a niektorých štátoch USA. 

V spomínanom Holandsku si takýto dobrovoľný odchod zo sveta v roku 2018 zvolilo 6 126 ľudí

Domov
Zdieľať
Diskusia