Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. septembra 2019, 8:45
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Šanca, že asteroid zasiahne Zem, je 100 %, tvrdí vesmírny expert

ZAUJÍMAVOSTI VESMÍR
Uložiť Uložené

Keď asteroid narazí do modrej planéty, možno už na nej ani nebudeme.

V menšej či väčšej vzdialenosti od Zeme lietajú asteroidy pomerne pravidelne. Potenciálne rizikovými sú podľa NASA objekty s priemerom väčším než 150 metrov letiace vo vzdialenosti od Zeme menej než 7,4 milióna kilometrov. Napriek tomu, že mnohé asteroidy už bezpečnú hranicu prekročili, stále sme tu.

Nič však netrvá večne a ako sa pre Express vyjadril jeden z vesmírnych expertov Lembit Öpik, našu Zem skôr či neskôr zasiahne asteroid, ktorý môže spôsobiť škody ohromujúcich rozmerov. „Je to otázka života a smrti. Šanca na dopad je 100 %, iba jednoducho nevieme, kedy sa to stane,“ prehlásil.

Odporúčané
K Zemi letí asteroid, ktorý je zhruba 6-krát väčší ako Národná banka Slovenska K Zemi letí asteroid, ktorý je zhruba 6-krát väčší ako Národná banka Slovenska 29. augusta 2019, 10:17

Podobná udalosť je podľa Öpika samozrejme veľmi ojedinelá, ale keď už k nej dôjde, môžeme očakávať, že bude vyhubených 70 % až 95 % života na Zemi. Dodáva, že asteroidy nie sú jedinou hrozbou z vesmíru, ale určite najväčšou. Odborníci z NASA však nečakajú, že by sa mal takýto katastrofický scenár naplniť v dohľadnej budúcnosti.

S pánom Öpikom by si mohol podať ruku aj miliardár Elon Musk, ktorý pravidelne upozorňuje, že zrážka asteroidu so Zemou je nevyhnuteľná. Aj z toho dôvodu podporuje výskumné misie na Mars, podľa jeho názoru sa totiž budeme musieť z našej planéty skôr či neskor odsťahovať.

Odporúčané
Elon Musk sa vysmieva z Area 51, prehovoril aj o kontakte s mimozemšťanmi Elon Musk sa vysmieva z Area 51, prehovoril aj o kontakte s mimozemšťanmi 3. septembra 2019, 10:26
Domov
Zdieľať
Diskusia