Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. septembra 2019, 9:20
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

V Japonsku sa začal masaker, pri ktorom pobrežné vody zafarbí krv delfínov

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na začiatku septembra odštartoval tradičný rozsiahly lov delfínov, ktorý skončí až na budúci rok.

V malej dedinke Taiji v Japonsku sa 1. septembra už tradične začala šesťmesačná sezóna lovu delfínov. Túto udalosť určite poznáš z fotografií, na ktorých je celá zátoka zafarbená na červeno z krvi cicavcov.

 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: youtube

Lovci delfínov sa síce v prvý deň lovu tohtoročnej sezóny vrátili bez nich, môžu ich však celkovo zabiť alebo zajať 1 700, hovorí BBC. Pýtaš sa, čo vlastne lov delfínov je a ako prebieha? 

Prečo lovia delfíny

Lov je stopercentne legálny. Celý proces stráži polícia, či už na hladine alebo súši, nikto tak nemá šancu prekaziť ho. Delfíny lovia kvôli mäsu alebo na export do rôznych delfinárií a zoologických záhrad. Po živote vo voľnej prírode tak tieto cicavce musia, v podstate zo dňa na deň, predvádzať triky, aby vôbec dostali večeru.

 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: pixabay

Nie je známy rok, kedy lov začal. Domáci ho považujú za súčasť ich kultúry a tradícií. Rovnako sa nedajú dohľadať ani štatistky pred rokom 2007. Skúsme porovnanie. V roku 2007 počas sezóny zabili viac než 1 400 delfínov a zajali skoro sto. Počas posledného lovu zabili 600, 220 zajali a exportovali do rôznych parkov, no a ďalších 380 pustili zo zajatia na slobodu. Výsledky zo sezóny 2007 naznačujú, v akých počtoch sa lov pohyboval predtým.

Odporúčané
Vyše 700 mŕtvych delfínov skončilo na plážach vo Francúzsku. Znetvorené telá sú vinou rybárov Vyše 700 mŕtvych delfínov skončilo na plážach vo Francúzsku. Znetvorené telá sú vinou rybárov 29. marca 2019, 15:46

Lov má na svedomí 26 rybárov z dedinky Taiji. Mnohí Japonci ani nevedia, že sa v ich krajine niečo takéto odohráva. V dedine je to remeslo, ktoré otcovia odovzdávajú svojim synom. Počas dlhých rokov lovu už zistili, ako sa delfíny správajú, vysvetľuje stránka Dolphin project, a preto majú veľmi efektívne spôsoby na ich ulovenie. Niektoré dni sa im podarí chytiť aj viac než 100 delfínov.

Keď lovia, idú na istotu, vedia, kde delfíny nájsť

Lov sa začína tesne pred východom slnka. Delfíny už tisíce, možno aj milióny rokov nezmenili cesty, ktorými sa medzi miestami presúvajú. Lovci tak presne vedia, kde ich nájsť. Dvanásť motorových člnov spoločne opúšťa prístav a smeruje priamo k cestám delfínov.

 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: youtube

Keď dorazia na miesto, kadiaľ delfíny migrujú, dokonale sa rozmiestnia. Neskôr do vody spustia niekoľko dutých stožiarov z nehrdzavejúcej ocele. Na konci sú rozšírené, podobne ako zvon. Keď lovci začnú búchať kladivami po vrchu stožiarov, zvuk sa vo vode niekoľkonásobne zosilní. Hluk vo vode vytvára zvukovú stenu, cez ktorú delfíny nevedia prejsť, píše Ocean care. Jediný smer, ktorým sa môžu vydať, je tak pobrežie.

Delfíny spanikária a stratia pojem o tom, kam vlastne idú. Sú dezorientované. Lovci ich stále ženú k pobrežiu, celý proces môže trvať aj niekoľko hodín. Používajú aj siete, aby si zaistili, že žiaden z delfínov nestratí smer, ktorý im určili.

Odporúčané
Mŕtvemu delfínovi vytiahli z tela polmetrovú sprchovaciu hadicu. Aj žalúdok mal plný plastu Mŕtvemu delfínovi vytiahli z tela polmetrovú sprchovaciu hadicu. Aj žalúdok mal plný plastu 26. mája 2019, 12:00

Masaker začína, keď ich dostanú tam, kam chcú

Zabíjanie delfínov v zátoke sa odohráva za igelitovou plachtou, aby ho nikto nevidel. Lovci tak bojujú aj proti natáčaniu, problémy a svetovú pozornosť, o ktorú nestáli, im totiž spôsobil televízny dokument. Lovci prepichnú krk delfína ostrou kovovou tyčou. To má prerušiť miechu zvieraťa a spôsobiť mu smrť, pričom o tomto spôsobe zabíjania hovoria ako o „humánnom“. Neskôr do rany zatlačia drevený kolík, aby zabránili vytečeniu krvi do zátoky.

 „Do delfína opakovane vpichujú kovovú rúru. Tým, že nakoniec ranu zatlačia kolíkom, spôsobia, že delfíny umierajú pomaly a hrozne bolestivo. Musia sa tak zadusiť vlastnou krvou, opisuje pre The Guardian odborník. 

V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov
V Japonsku začal masaker, pri ktorom sa pobrežia plnia krvou delfínov Zdroj: youtube

Skryté kamery ukazujú, že zabíjanie neprebieha úplne tak, ako sami tvrdia, hovorí organizácia Dolphin project, ktorá kamery nasadila. Na záberoch je vidieť agóniu delfínov, neumrú hneď po poškodení miechy. Niekoľko minút ešte bojujú, chvostom horúčkovito udierajú do zeme, až kým ich neumlčí vlastná smrť. Kamery, ktoré sú v areáli, zas ukazujú, že niektoré delfíny žili ešte aj keď ich viezli do bitúnku.

Prečo ich zabíjajú?

Oficiálny dôvod zabíjania delfínov je dodávanie mäsa japonskej spoločnosti. Avšak výskumy podľa The Japan Times jasne hovoria, že len minimálna časť populácie mäso skutočne konzumuje. Dokázané je tiež to, že mäso delfínov obsahuje vysoké množstvá ortuti, a preto sa jeho konzumácia ani neodporúča.

V roku 2014 jeden z rybárov a lovcov delfínov priznal, že ich lovia aj kvôli konkurencii. Tvrdil, že delfíny jedia príliš veľa rýb na to, aby sa rybári boli schopní lovom rýb uživiť. Preto ich zabíjajú. Štát sa lovcov zastal s rovnakým argumentom.

Domov
Zdieľať
Diskusia