Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. septembra 2019, 16:00
Čas čítania 0:00
Tímea Krauszová

Krása ženy je pre mužov prvoradá: Psychológ vysvetľuje, prečo sa ženy maľujú

Krása ženy je pre mužov prvoradá: Psychológ vysvetľuje, prečo sa ženy maľujú
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.pexels.com/photo/woman-closing-eyes-while-standing-1782282/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">pexels.com</a>
MÓDA MAKE-UP
Uložiť Uložené

Ako sa formoval trend líčenia naprieč históriou a prečo dnes ešte stále nosíme mejkap? Pri hľadaní odpovede nám pomohli odborníci na ženskú krásu aj na dušu človeka.

Hoci mejkap v istých obdobiach v histórii nosili aj muži, je to prevažne ženská záležitosť. Prečo? Existujú psychologické a biologické dôvody, pre ktoré ho používajú častejšie ženy ako muži? Má v dnešnom svete ešte mejkap svoje opodstatnenie alebo je to len klamstvo a pozlátka, ktorých by sme sa mali zbaviť?

Práve na tieto otázky ti odpovieme v tomto článku.

Na pomoc sme si okrem historických dokumentov a článkov pozvali aj odborníkov: psychológ Boris Katrušín a poradkyňa krásy Mária Bernáthová nám odpovedali na otázku: Prečo vlastne nosia ženy (alebo aj muži) mejkap?

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vyzerajú reakcie ľudí na líčenie aj na nahú pleť u známych YouTuberov
  • Prečo nosia mejkap prevažne ženy
  • Ako sa trend líčenia vyvíjal naprieč históriou a aké toxické látky využívali v minulosti v mejkape
  • Čo nám o mejkape napovie psychológia a biológia

Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap?
Psychológ odpovedá: Prečo vlastne nosia ženy mejkap? Zdroj: unsplash.com
Dnes na sociálnych sieťach vládne trend negatívneho komentovania mejkapu, ktorý sa zosilnil vďaka sociálnym sieťam. S tzv. makeup shaming ženy musia bojovať denne a stretávajú sa s dvoma druhmi poznámok: prvá sa týka toho, aké sú krásne bez mejkapu, ďalšia sa zase týka toho, prečo sú opäť „neupravené“. Ironické poznámky (predovšetkým) mužov, ktoré sa týkajú toho, že „sebavedomé“ ženy sa predsa nemusia hanbiť, situáciu vôbec nezľahčujú.

Svoje o tom vedia aj známe YouTuberky

Úplným paradoxom sú negatívne reakcie na YouTuberov, predovšetkým na ženy, ktoré pracujú s tematikou krásy a líčenia, pričom práve ony strávia polovicu každého videa nenalíčené. Komentáre zvyčajne hovoria o tom, že tieto ženy klamú a zavádzajú ľudí, hanbia sa samé za seba, odvážnejší sa pod zdanlivým rúškom anonymity na internete neboja takéto ženy povzbudiť k plastike (v horšom prípade k samovražde).

Em Ford, známa vďaka svojmu YouTube kanálu My Pale Skin, o dvojakom metri prehovorila otvorene prvýkrát v roku 2015 vo svojom videu You Look Disgusting (v preklade Vyzeráš nechutne). V ňom jasne poukazuje na to, že ľuďom je nemožné vyhovieť: priveľa mejkapu označia za klamstvo, za niečo vulgárne, za prejav nízkeho sebavedomia, a zároveň im nevadí nazvať ju nechutnou a škaredou v dni, kedy si mejkap nedá.

Hejtom nečelia len ženy

Domov
Zdieľať
Diskusia