Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. septembra 2019, 9:10
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Požiare v Amazonskom pralese nie sú len o hovädzom mäse a vegánstve. Aj používanie smartfónu ničí pralesy

ZAUJÍMAVOSTI SMARTFÓNY
Uložiť Uložené

Amazonský prales zažíva zlatú horúčku.

Invazívne požiare po celom svete ľuďom aspoň v posledných týždňoch otvorili oči. Začali sa väčšmi zaujímať o enviromentálne problémy, ktoré sú pre ľudstvo čoraz citeľnejšie. Buzzfeed News sa na situáciu pozrel podrobnejšie a zistil, že požiare nesúvisia len s tamojším poľnohospodárstvom, ale aj s ťažbou zlata.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Amazon Watch Official (@amazonwatch),

Zlatá horúčka v Južnej Amerike úzko súvisí s masívnymi požiarmi. Miles Silman, spoluzakladateľ Wake Forest University’s Center for Amazonian Scientific Innovation (CINCIA), tvrdí, že zlato sa nedá vyťažiť bez toho, aby sa vyrúbali lesy. „Toľko, koľko akrov lesa vyrúbeš, toľko zlata sa ti podarí vyťažiť,“ hovorí.

Možno si ani netušil, no aj bežná elektronika ako napríklad smartfón „obsahuje“ zlato. Nie je ho však veľa, napríklad taký iPhone 6 obsahuje 0,014 gramu, čo je v prepočte len niekoľko centov. Ak sa na to však pozrieme globálne, elektronický trh ročne zhltne stovky ton zlata. „Ťažba zlata v Južnej Amerike je porovnateľná so zlatou horúčkou v Kalifornii, ktorá bola v roku 1850,“ hovorí Silman pre Buzzfeed News.

Odporúčané
Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) 25. augusta 2019, 18:16

Pred pár dňami sme sa porozprávali s klimatológom Pavlom Faškom. Ten okrem iného zdôraznil, že požiare nevznikli prirodzeným spôsobom. „Boli založené ľudským faktorom a sledujú sa s tým aj ďalšie, či už politické alebo poľnohospodárske ciele, ktoré súvisia s využívaním toho priestoru aj na iné účely ako doposiaľ,“ povedal v rozhovore.

Domov
Zdieľať
Diskusia