Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. augusta 2019, 18:05
Čas čítania 0:00
Oskar Almássy

Joker je majstrovským a temným filmom s oscarovým výkonom Joaquina Phoenixa. V Benátkach ho vytlieskali v stoji

Joker je majstrovským a temným filmom s oscarovým výkonom Joaquina Phoenixa. V Benátkach ho vytlieskali v stoji
Zdroj: Warner Bros.
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Ako sa snímka pozdávala divákom na filmovom festivale v Benátkach?

Aj keď do slovenskej premiéry očakávaného Jokera s Joaquinom Phoenixom ostáva ešte niečo vyše mesiaca, snímka sa nám nedávno stihla predstaviť už svojím finálnym trailerom. V najbližších dňoch a týždňoch sa tak dočkáme maximálne nejakých tých televíznych spotov či ešte menších lákadiel. No ak si doposiaľ stále nebol presvedčený o tom, či do kina vlastne zájdeš, tento článok by ti rozhodne mohol pomôcť v rozhodovaní sa.

Snímka si dnes totiž na filmovom festivale v Benátkach odbila svoju svetovú premiéru a sociálnymi sieťami tak začali prúdiť prvé reakcie šťastlivcov, ktorí ju už mali možnosť vidieť. Čo si teda o novom Jokerovi myslia?

Taký James Jones sa nechal počuť, že ani sám nemôže uveriť, aký je film vlastne dobrý. Podľa neho ide jednoducho o majstrovské dielo. Vtipné, temné, nádherné, plné hnevu a neuveriteľne cool. Joaquin Phoenix tu vraj podáva vynikajúci výkon, pričom každý záber snímky sa blíži k dokonalosti. Nadšením nešetrí ani Alex Billington, ktorý si však nie je istý, či je svet na tento film pripravený. To ale nie je z jeho strany všetko.

Myslí si totiž, že Joker je náročným, šialeným a odvážnym dielom, ktoré sa ničoho nebojí. „Wow,“ dodáva Billington. Skvelé herectvo Joaquina Phoenixa vyzdvihol vo svojich dojmoch aj Jak-Luke Sharp. Súhlasí s temným, drsným aj šialeným tónom a snímku prirovnáva ku Scorseseho peckám, ako napríklad Mean Streets či Taxi Driver. Lorenzo Ciorcalo dodáva, že toto je Joker, ktorého sme si zaslúžili.

Film označil za cirkus, karneval a chaos v jednom, pričom Phoenixov herecký tanec skrz sociálnu chorobu je podľa neho absolútnym triumfom. Na hlavného hereckého predstaviteľa sa zamerala aj stránka International Film Critique, podľa ktorej je jeho výkon v úlohe klauna zločinu tak burácajúci, ohromný a bezchybný, že sa dá považovať za vrchol jeho (už tak) úžasnej kariéry. Jokera považujú za veľmi pôsobivú a zároveň znepokojujúcu záležitosť.

Radek Folta je presvedčený o tom, že Joker prekvapí veľa ľudí. Ako navyše uviedol vo svojom príspevku, ide o brutálny origin jedného z najuznávanejších záporákov popkultúry a Joaquin v ňom predvádza majstrovský výkon. S týmto tvrdením súhlasí aj Olivier Sarbil, podľa ktorého musí byť Phoenix určite ocenený Oscarom.

Podľa prvých reakcií teda všetko nasvedčuje tomu, že je Joker úžasnou a temnou komiksovkou s ešte lepším hereckým výkonom Joaquina Phoenixa, z čoho máme naozaj radosť. Ba čo viac, snímka po projekcii zožala aj 8-minútové, búrlivé divácke ovácie v stoji, takže sa evidentne máme na čo tešiť. Na Rotten Tomatoes si momentálne drží 87% s priemerným hodnotením 9,26/10. Tak čo, už si sa rozhodol, či si Jokera pozrieš na veľkom plátne?

Za réžiou stojí Todd Phillips (The Hangover, War Dogs), ktorý sa spoločne so Scottom Silverom (The Fighter, 8 Mile) postaral aj o scenár. Okrem spomínaného Phoenixa si vo filme zahrá napríklad aj Robert De NiroZazie BeetzBrett CullenMarc MaronFrances Conroy či Shea Whigham, no a samotná premiéra je u nás naplánovaná na 3. októbra (říjen) 2019. Pre viac informácií klikaj sem.

Domov
Zdieľať
Diskusia