Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. septembra 2019, 17:57
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Svet Marvelu: Ako bude vyzerať MCU bez Spider-Mana, prečo to nedáva zmysel a ako Marvel klame svojich fanúšikov?

Svet Marvelu: Ako bude vyzerať MCU bez Spider-Mana, prečo to nedáva zmysel a ako Marvel klame svojich fanúšikov?
Zdroj: Marvel Studios/Disney/Sony
FILMY A SERIÁLY MARVEL FILMY A SERIÁLY SPIDER-MAN
Uložiť Uložené

Odtrhnutie Spideyho z MCU nedáva po príbehovej stránke absolútne žiadny význam.

10. februára 2015 sme spoločne s celým svetom hlásili skvelú správu. Spider-Man sa vracia do Marvelu a posilňuje tak Avengers. V tej chvíli sme nič o jeho prítomnosti v MCU nevedeli, no dnes je tomu už 4 a pol roka od ohlásenia. My sme dostali skvelého nového Spideyho, dve sólovky a tri tímovky, v ktorých sa objavil.

V tamojšom svete už narobil riadnu paseku a pozmenil chod dejín. Bojoval s Thanosom a jeho armádou, a to dvakrát. Zachránil Londýn od katastrofy a potenciálne aj celý svet od desaťtisícok tragických úmrtí, ktoré plánoval Mysterio. Prekazil Vultureove plány, spoznal Avengerov a po Far From Home to vyzeralo tak, že bude silným členom Avengers. 

Tony do neho vkladal veľké nádeje. Snažil sa ho usmerňovať a vychovávať od samého začiatku. Vnímal ho ako neskúseného chlapca s dobrým srdcom, no malými skúsenosťami a s chýbajúcim mentorom. Bola to pre neho zodpovednosť, ktorú si musel zobrať na plecia.

Dá sa povedať, že sa mu úspešne podarilo chlapca viesť až do momentu, kedy Thanos luskol a Tonymu sa Peter rozplynul v náručí. Tony na neho ani po piatich rokoch nezabudol a trápilo ho, že ho nedokázal zachrániť/ochrániť. V budúcnosti mal byť možno aj lídrom Avengers.

Tony už v Endgame ale tušil, že tentoraz bude musieť obetovať všetko, vrátane svojho života. Pripravil sa teda na to, aby Peterovi pomohol najviac, ako to vedel. Cez Happyho mu zveril nástroje potrebné na vytvorenie svojich oblekov, dodal potrebnú techniku a gadgety, EDITH a taktiež kľúč k ochrane Zeme. Fakt, že ho nezveril svojmu priateľovi Rhodeymu, ale tínedžerovi, hovorí veľa o tom, ako Tony dôveroval Peterovi. Slovami Happyho, ktoré hovoria za všetko:

"I don't think Tony would've done what he did if he didn't know you were gonna be here after he was gone."

Lenže, to všetko sa mení. Spider-Man opúšťa MCU po tom, čo sa Disney nedohodlo so Sony. Lepšie povedané, Disney sa rozhodlo, že si bude nárokovať 50% zo tržieb miesto 5% zo zisku, pričom zaplatí aj polovicu nákladov za výrobu snímky. Lenže, to sa, samozrejme, Sony nepozdávalo. Spider-Man patrí im, vlastnia na postavu a jeho svet všetky filmové práva a DIsney ich chcelo obrať o ich črtajúcu sa najvýnosnejšiu značku celého štúdia. 

Keby bolo Disney v kríze a netrhalo kasové rekordy každý rok, asi by sme to všetci vnímali inak. Lenže Disney vlastní množstvo zlatých baní, pričom zarába aj zo Spideyho merchandisingu (a z toho idú desiatky miliónov dolárov, ak nie viac). Navyše ho využíva vo svojom svete, ktorý tak rozširuje aj o postavy patriace Sony.

Mysterio totiž tiež nepatrí Marvelu. Rovnako tak Norman Osborn, ktorého Feige údajne plánoval použiť ako ďalšieho veľkého záporáka pre Avengers. Spider-Man ponúkal svojou účasťou v MCU množstvo výhod. O tie teraz kvôli Disneymu Kevin Feige prišiel, nemusí to však byť natrvalo. 

Odporúčané
Veľké momenty roku 2013 v gifkách Veľké momenty roku 2013 v gifkách 29. decembra 2013, 1:33

Feige údajne stále tlačí na Disney, aby poľavili a so Sony sa dohodli. Pred pár rokmi takto na Disneyho zatlačil, aby rozdelil filmovú (Feige) a seriálovú (Joph Loeb) divíziu, aby tak mal Feige voľnú ruku a zodpovedal sa len priamo Bobovi Igerovi. Vtedy sa mu to podarilo a Marvel Studios (rovnako tak Disney) z toho ťažilo. Lenže teraz sú v hre peniaze... množstvo peňazí. 

Feige je pritom mletý z oboch strán. Na jednej strane sú nespokojní fanúšikovia, na strane druhej sa nemôže brániť, pretože by to znamenalo vystúpiť proti rozhodnutiam Disney, ktoré ich vlastní. A tak musí Feige prísť s vyhláseniami, ako napríklad: 

„V súvislosti so Spideym cítim vďačnosť a radosť, pretože v rámci MCU sme s touto postavou natočili päť filmov. Dve sólovky a tri projekty s Avengermi. Bol to sen, o ktorom som si myslel, že sa nesplní. Nikdy to ale nemalo trvať večne a vedeli sme, že máme obmedzený čas. My sme to však dokázali a rozprávali sme príbeh, ktorý sme chceli. A za to budem vždy vďačný,“ 


A takto sa k Spideymu odchodu vyjadril sám Tom Holland: 

V podstate sme spravili 5 skvelých filmov. Bolo to úžasných 5 rokov. Zažíval som najlepšie roky svojho života. Kto vie, čo si pre nás pripravila budúcnosť? Všetko, čo viem, je, že Spider-Mana budem hrať aj naďalej a naďalej si to budem užívať. Bude to zábava v takom ohľade, aký budeme považovať za správny. Budúcnosť Spider-Mana bude odlišná, ale rovnako úžasná a nájdeme nové spôsoby, ako to robiť ešte viac cool. 

Na akcii D23, kde promoval pixarovku Onward, fanúšikom odkázal: „Bol to šialený týždeň, no chcem, aby ste všetci vedeli, že vás z hĺbky srdca milujem 3000.“

Odporúčané
RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky RECENZIA: Madame Web je najslabšia komiksovka za posledné roky 15. februára 2024, 16:30

A čo na týchto vyjadreniach nesedí? Na tých Hollandových je všetko v poriadku. Zastaviť sa však musíme pri Feigim. Ten tvrdí, že dokázali vyrozprávať príbeh, ktorý chceli a sú za to vďační. Lenže to by ten príbeh najprv musel byť uzavretý. Okrem toho, že okamžitá absencia Spider-Mana a Parkera v MCU nedáva príbehovo absolútne žiadny význam a búra vopred nastavené dejové oblúky, vytvára problém aj pre Spideyho sólovky.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68780 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

 

Domov
Zdieľať
Diskusia