Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. augusta 2019, 14:06
Čas čítania 0:00
Alexandra Murajdová

Vyvážanie slonov z Afriky bude skoro úplne zakázané, so slonmi v zoo sa tak môžeme pomaly lúčiť

ZAUJÍMAVOSTI AFRIKA
Uložiť Uložené

Ochrancovia zvierat zaznamenali obrovský úspech.

O sprísnení zákona rozhodol Dohovor o medzinárodnom obchode s ohrozenými druhmi (CITES) po 12 dňovom rokovaní v Ženeve.

V severnej, východnej, či západnej Afrike už dlhšie platí ohrozenie slonov s najväčšou ochranou. Rovnako sú na tom slony v Ázii, kde pozorne kontrolujú kedy a kam ich slony vyvážajú. V južnej Afrike, kde sú slony podľa BBC zdravšie ako kdekoľvek inde tento zákon neplatil. Zimbabwe, ako hlavný vývozca slonov z Afriky, od roku 2012 vyviezlo viac než stovku slonov len do čínskych zoo. Tieto čísla donútili CITES bojovať.

 

Rozhodlo sa o tom, že vyvážanie slonov z Afriky bude skoro úplne zakázané
Rozhodlo sa o tom, že vyvážanie slonov z Afriky bude skoro úplne zakázané Zdroj: wikipedia

CITES vzniklo práve preto, že určité druhy zvierat sa dostali na pokraj vyhubenia práve kvôli neustálemu medzinárodnému obchodovaniu s nimi.

Výsledok rokovania bol jasný aj napriek tomu, že Európska únia najprv avizovala, že bude hlasovať proti sprísneniu zákona. Nakoniec sa dohodli, pod podmienkou, že ak pôjde o presun zvieraťa niekde, kde bude mať lepšie podmienky, tak export môže byť schválený. Proti hlasovali napríklad Spojené štáty alebo Zimbabwe a Botswana, ktorých sa zákon ako hlavných vývozcov dotýka najviac.

 

Rozhodlo sa o tom, že vyvážanie slonov z Afriky bude skoro úplne zakázané
Rozhodlo sa o tom, že vyvážanie slonov z Afriky bude skoro úplne zakázané Zdroj: flickr

Za sprísnenie zákona bolo nakoniec 87 hlasov, a proti 29, zatiaľ čo 25 ľudí sa hlasovania zdržalo. Keďže hlasovala dvojtretinová väčšina za návrh, tak prešiel. To znamená, že slony bude možné zajať len za špeciálnych podmienok a iba po tom, čo to CITES schváli.

Domov
Zdieľať
Diskusia