Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
27. augusta 2019, 12:40
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Výbuch v Rusku vypustil štyri rádioaktívne izotopy. Explodoval jadrový reaktor, zhodujú sa odborníci

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Rusko posledné týždne zahmlievalo výbuch vo vojenskom stredisku.

Svet sa už niekoľko týždňov intenzívne zaujíma o výbuch, ktorý sa odohral 8. augusta v Rusku. Už počiatočné správy naznačovali, že mal zlyhať test novej rakety, ktorú by mohol poháňať miniatúrny jadrový reaktor, pričom tieto špekulácie sa každým dňom blížia k realite, upozorňuje Insider.

Odporúčané
V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí 13. augusta 2019, 13:17


Ruská štátna meteorologická služba teraz potvrdila, že v meste Severodvinsk vzdialenom okolo 30 kilometrov od miesta výbuchu zaznamenala štyri rádioaktívne látky. Išlo o stroncium-91, bárium-139, bárium-140 a lantán-140. Tieto rádioaktívne izotopy boli identifikované vo vzorkách odobratých z mesta v čase po výbuchu. 


Krátko po explózii pritom miestna vláda potvrdila krátkodobé zvýšenie radiácie, lenže onedlho sa vyhlásenie z webovej stránky stratilo a ruská federálna vláda spoločne s armádou začali zahmlievať.


Britský portál The Guardian preto oslovil odborníka na jadrovú fyziku Andreja Zolotkova, ktorý vysvetľuje, že vypustené rádioaktívne izotopy by mohli pochádzať z bežného typu jadrového reaktora. S týmto hodnotením sa experti vo všeobecnosti zhodujú, vraj podľa nich išlo o jadrovú reakciu založenú na uráne.


Avšak, Zolotkov upozorňuje na stroncium-91, ktoré považuje za exotické. Vraj malo byť zaznamenané aj cézium-137, keďže tento izotop koniec koncov vraj lekári objavili na obetiach výbuchu v nemocnici, ale vo vzorkách identifikované údajne nebolo.


Zolotkov preto špekuluje, že mohlo ísť o poškodenie nezvyčajného typu reaktora, alebo bola táto správa o výsledku testov dopredu naplánovaná a nepredstavuje celú pravdu o tom, čo sa vo vojenskom stredisku udialo.

Domov
Zdieľať
Diskusia