Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 16:22
Čas čítania 0:00
Dominik Vetrák

Vtedy v Hollywoode: Jediná CGI scéna, Easter eggy a odkazy na Tarantinove filmy, ktoré si si mohol (ne)všimnúť

Vtedy v Hollywoode: Jediná CGI scéna, Easter eggy a odkazy na Tarantinove filmy, ktoré si si mohol (ne)všimnúť
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD QUENTIN TARANTINO
Uložiť Uložené

Podrobná analýza jednotlivých odkazov z mysle maniaka z videopožičovne.

9. film kultového Quentina Tarantina už týždeň brázdi slovenské kiná a je z neho obrovský hit. Viac ako 2 a pol hodiny stopáže ponúka obrovské množstvo odkazov, easter eggs či alegórií. Zachytiť každý jeden z týchto drobných detailov je síce možné, no podarí sa to len málokomu. 

My sme si pre teba pripravili zhrnutie všetkého, čo ti mohlo vo Vtedy v Hollywoode ujsť, čo si možno sám zachytil alebo niečo, o čom si doteraz ani len netušil. Sme si istí, že ani my sme ešte nepochytili úplne všetko, čo Tarantino vo svojej pecke z Los Angeles v 60. rokoch ukryl a každou projekciou budeme o čosi múdrejší. Preto, ak nám v zozname niečo chýba, neváhaj nás doplniť v komentároch. 

V prípade, že si Vtedy v Hollywoode ešte nevidel, nepokračuj v čítaní. Článok totiž obsahuje masívne spoilery k filmu.

Všetky odkazy a easter eggs, ktoré si si mohol (ne)všimnúť v tarantinovke Vtedy v Hollywoode
Všetky odkazy a easter eggs, ktoré si si mohol (ne)všimnúť v tarantinovke Vtedy v Hollywoode Zdroj: Sony

Cliff Booth zbil Brucea Leeho

V jednej z najpamätnejších scén filmu sa Cliff Booth, ktorého hrá skvelý Brad Pitt, pochytí s Bruceom Leem (Mike Moh) pri natáčaní seriálu Zelený sršeň. Bruce svojím prvým chvatom posadí Cliffa na zadok, no o pár momentov neskôr urobí legenda kung-fu svojim telom obrovskú preliačinu na karosérii neďalekého auta. Dokázal by ale kaskadér zbiť majstra bojového umenia?

Odporúčané
Postav sa svojmu strachu z výšok vo francúzskych Alpách Postav sa svojmu strachu z výšok vo francúzskych Alpách 24. decembra 2013, 2:13

Podľa Tarantina určite. Režisér povedal, že Brad Pitt by proti Bruceovi nemal žiadnu šancu, ale Cliff Booth by ho dokázal aj zabiť. Konkrétne povedal, že v džungli by mal ako veterán Cliff výhodu a Bruca by zabil, no na uliciach mesta by to zase bolo naopak. Keďže je to jeho film podľa jeho scenára, môže si s postavami robiť, čo sa mu zachce. Koniec koncov, celá scéna bola iba spomienkou, ktorú si Cliff vybavoval, keď svojmu kamarátovi opravoval anténu na streche. Všetko tak mohlo byť značne prikrášlené. 

Scéna je inšpirovaná príbehom, ktorý už desiatky rokov koluje hlavným mestom kinematografie. Lee sa mal ako šofér Kato v crossover epizóde seriálu Batman (1966) pobiť s Batmanom (Adam West) a Robinom (Burt Ward), ba čo viac, mal súboj s nimi prehrať. Lee sa údajne naštval a odišiel z natáčania s tým, že on by súboj s Robinom určite neprehral. Scenáristi tak Leemu mali vyhovieť a z prehry sa razom stala remíza.

Všetky odkazy a easter eggs, ktoré si si mohol (ne)všimnúť v tarantinovke Vtedy v Hollywoode
Všetky odkazy a easter eggs, ktoré si si mohol (ne)všimnúť v tarantinovke Vtedy v Hollywoode Zdroj: Sony

Cameo, cameo, cameo

Vtedy v Hollywoode je prepchaté cameo úlohami, a to nielen hollywoodskych hercov dneška, ale aj hviezd 60. a 70. rokov. Okrem tých najväčších ikon, akými boli práve Sharon Tate, Roman Polanski, Charles Manson či Bruce Lee sme tak mohli vidieť aj menšie roly. 

Odporúčané
Momo a Ektor Je*u tvoje love v novom videoklipe Momo a Ektor Je*u tvoje love v novom videoklipe 24. decembra 2013, 16:22

Napríklad pri vstupe na párty v Playboy Mansion sa Sharon (Margot Robbie) zvíta so ženou, ktorú osloví menom Cass (Rachel Redleaf). Ide o Cass Elliot, známejšiu pod prezývkou Mama Cass zo skupiny Mamas & the Papas a spolu s Cass sa predstaví aj Michelle Phillips (Rebecca Rittenhouse), takisto členka skupiny. Ich piesne boli jedným zo stavebných kameňov hudby vtedajšej doby. 

Všetky odkazy a easter eggs, ktoré si si mohol (ne)všimnúť v tarantinovke Vtedy v Hollywoode
Všetky odkazy a easter eggs, ktoré si si mohol (ne)všimnúť v tarantinovke Vtedy v Hollywoode Zdroj: Sony

Vo filme majú svoj niekoľkominútový výstup aj režisér Sam Wanamaker (Nicholas Hammond), herečka Joanna Pettet (Rumer Willis), majiteľ filmového ranču George Spahn (Bruce Dern), členka Mansonovej Rodiny s prezývkou Squeaky (Dakota Fanning), herec James Stacy (Timothy Olyphant), producent Marvin Schwarz (Al Pacino), herec Wayne Maunder (Luke Perry) či ikonický Steve McQueen (Damian Lewis) a mnoho ďalších.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68662 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Na čo odkazuje smrť Cliffovej ženy
  • odkazy na Nehanebných bastardov a Djanga
  • ktorá scéna bola vo filme ako jediná vytvorená výhradne pomocou CGI
  • Ako sa Tarantinovi stalo niečo podobné ako Sharon Tate pri vstupe do kina
  • na aké svoje filmy Tarantino odkázal prostredníctvom rôznych drobností a scén
Domov
Zdieľať
Diskusia