Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. augusta 2019, 8:53
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Mentálne problémy môžu súvisieť so znečisteným ovzduším, ukázala štúdia

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Duševné problémy trápia čoraz viac ľudí.

Depresia nie je taká nezvyčajná, ako to možno bolo v minulosti. Skôr naopak, je to choroba mladých. Generácia ypsilon má nevídaný prístup k informáciám oproti predošlým generáciám a nepotrebujú noviny či televíziu, aby sa dozvedeli všetko podstatné. Bohužiaľ, aj to nepodstatné a snažia sa prijímať viac, než je ich hlava schopná. Nová štúdia však naznačuje, že aj zlé ovzdušie môže zohrávať svoju úlohu, píše Vice s odvolaním sa na štúdiu zverejnenú v PLOS Biology journal.

Mentálne problémy môžu súvisieť so znečisteným ovzduším, ukázala štúdia
Zdroj: Naomi August/unsplash

Vedci spracovali údaje o zdravotnom poistení 150 miliónov ľudí v USA za obdobie 11 rokov. Do spojitosti dali diagnózy ako bipolárnu poruchu, depresiu, poruchu osobnosti či schizofréniu a kvalitu vzduchu, vody či pôdy. Výsledky ukázali, že v najznečistenejších mestách narástol počet diagnóz o 27 %, depresií bolo viac o 6 %.

Odporúčané
Na legalizáciu marihuany Slovensko nie je pripravené, hovorí primárka kliniky drogových závislostí (Rozhovor) Na legalizáciu marihuany Slovensko nie je pripravené, hovorí primárka kliniky drogových závislostí (Rozhovor) 14. júla 2019, 11:12

Podobné výsledky zaznamenali aj v Dánsku. V minulosti sme vyspovedali Adriana, depresiu mu spôsobila šikana spolužiakov, tvrdili, že je gay. „Vedel som, že sa so mnou niečo deje a že sa to zhoršuje, ale nevedel som, že čo presne. Rodičia si však mysleli, že si len vymýšľam, lebo nezvládam vysokú školu a teda to nebrali príliš vážne,“ povedal v rozhovore. Ak máš zdravotné problémy, neváhaj a vyhľadaj odbornú pomoc, dokým nie je neskoro.

Domov
Zdieľať
Diskusia