Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2019, 12:09
Čas čítania 0:48
Adam Novosad

Kmene v Amazonskom pralese so slzami v očiach pozorujú hrozivé požiare. Video zachytáva utrpenie pôvodných obyvateľov

ZAUJÍMAVOSTI AMAZON DAŽĎOVÉ PRALESY
Uložiť Uložené

Amazonský prales horí už niekoľko týždňov.

V uplynulých dňoch celý svet upriamil svoju pozornosť na horiaci Amazonský prales. Srdce či pľúca našej planéty, ako tento prales zvykneme nazývať, zažíva pod novým brazílskym prezidentom Bolsonarom výrazný úpadok environmentálnej ochrany. Veľké časti pralesa sa odlesňujú, aby tam farmári mohli pestovať svoje plodiny alebo chovať dobytok, lenže len málo z nich si uvedomuje, aký budú mať tieto kroky dopad na celosvetovú klímu.

Odporúčané
Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav 21. augusta 2019, 9:28


The Guardian preto s pomocou svojich spolupracovníkov zašiel priamo do Amazonského pralesa, aby sa na názor spýtal tých najpovolanejších. Nešli za brazílskou vládou, ale za kmeňmi pôvodných obyvateľov, ktorých dávni predkovia žili v pralese pred tisíckami rokov a dlho radšej zostávali v izolácii pred civilizáciou. Tentokrát však boj s civilizáciou nie je taký jednoduchý.


Drevorubači sa dostávajú do konfliktov s príslušníkmi kmeňov, pri takýchto incidentoch sa zvyšuje počet zabitých najmä na strane kmeňov, a pôvodní obyvatelia sa so slzami v očiach prizerajú zúriacim požiarom.

Dažďový prales, zvieratá a rastliny v ňom vnímajú rozdielne ako my. Stromy pre nich symbolizujú tvory s vlastným životom, niektoré zvieratá sú zase posvätné. Ak však bude odlesňovanie Amazonského pralesa pokračovať rovnakým tempom, o pár desiatok rokov na to nedoplatia len miestne kmene, ale celá planéta.

Domov
Zdieľať
Diskusia