Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. augusta 2019, 9:47
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Slovensko si prvýkrát v histórii môže pomenovať vlastnú exoplanétu. Jej názov vieš vymyslieť aj ty

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Exoplanétu a jej hviezdu, okolo ktorej obieha, môžeš pomenovať do konca augusta.

Medzinárodná astronomická únia (IAU) oslavuje 100. výročie vzniku a v rámci osláv pripravila pre jednotlivé štáty zoznam hviezd, pri ktorých existuje exoplanéta. Ide o celosvetový projekt IAU100 NameExoWorlds, ktorý dáva možnosť ktorejkoľvek krajine na svete pomenovať vybranú exoplanétu a jej materskú hviezdu.

Exoplanéty, známe tiež ako extrasolárne planéty, obiehajú hviezdu inú ako Slnko, čo znamená, že patria do jej planetárnej sústavy. Do tejto skupiny však radíme aj tzv. osamotené planéty, čo sú planéty, ktoré neobiehajú nijakú hviezdu. Niektorí vedci sa navyše domnievajú, že na nich môže existovať aj mimozemský život. Prvýkrát bola exoplanéta objavená v roku 1995.

Už viac ako 70 krajín, medzi ktoré patrí aj Slovensko, pripravilo národné kampane, vďaka ktorým môže aj široká verejnosť navrhnúť názov a následne vybrať svojho favorita. Historicky prvýkrát tak sa na tom môžeš podieľať aj ty, a to do konca augusta. Zapojiť sa do súťaže môžeš na stránke Astronomického ústavu Slovenskej akadémie vied.

Slovensko si prvýkrát v histórii môže pomenovať vlastnú exoplanétu. Jej názov môžeš vymyslieť aj ty
Slovensko si prvýkrát v histórii môže pomenovať vlastnú exoplanétu. Jej názov môžeš vymyslieť aj ty Zdroj: TASR/AP

„Môžete sa tak stať prvým Slovákom či Slovenkou, ktorá pomenuje našu exoplanétu,“ upozornil Pavol Rapavý zo Slovenského zväzu astronómov. Pre Slovensko vybrala IAU planétu objavenú v roku 2007, pri hviezde, ktorá nesie označenie HAT-P-5. 

Slovenská exoplanéta, patriaca do kategórie horúcich Jupiterov, sa nachádza len niekoľko stupňov od hviezdy Vega zo súhvezdia Lýra, druhej najjasnejšej hviezdy severnej oblohy. Jej, ale aj pomenovanie ďalších vesmírnych objektov a útvarov na nich schvaľuje práve Medzinárodná astronomická únia (IAU - International Astronomical Union).

Domov
Zdieľať
Diskusia