Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2019, 12:02
Čas čítania 0:00
Dušan Šutarík

Nevesta na zabitie je svižná a krvavá hororová komédia, ktorá ťa v kine dobre pobaví (Recenzia)

Nevesta na zabitie je svižná a krvavá hororová komédia, ktorá ťa v kine dobre pobaví (Recenzia)
Zdroj: Fox Searchlight Pictures/Walt Disney
FILMY A SERIÁLY
Uložiť Uložené

Kvalitných hororových komédií v kinách mnoho nemáme. Nevesta na zabitie by ti teda nemala ujsť.

Hororových komédií je v našich kinách skutočne veľmi málo a dobrých hororových komédií ešte menej. Tomuto žánru sa darí najmä v nezávislých vodách, ale ani tam by sme nenašli vyložene nadpriemerných kúskov veľa. Teraz do našich kín prišla nádejne vyzerajúca žánrovka Nevesta na zabitie, ktorá sa tento trend pokúsila zvrátiť. Podarilo sa?

Hlavnou postavou je mladá Grace (Samara Weaving), ktorá sa práve vydáva za Alexa Le Domasa (Mark O'Brien). Svojho manžela miluje a už sa nevie dočkať, kedy sa stane súčasťou jeho rodiny. Tá je tak trochu excentrická a kedysi rozprávkovo zbohatla na predaji stolných hier.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Jej členovia zároveň ctia tradície, ktorých sa bude musieť zúčastniť aj Grace. Na prvý pohľad to nepôsobí nijako dramaticky. O polnoci si Grace bude musieť zahrať náhodne vyžrebovanú hru, v tomto prípade schovávačku. 

Veľmi rýchlo však zistí, že nejde o žiadnu nevinnú zábavku, ale o regulérny boj o život. Členovia rodiny sú teda vyzbrojení a pripravení Grace pred úsvitom obetovať ako súčasť dávneho rituálu.

Za Nevestou na zabitie stojí režisérske duo Matt Bettinelli-Olpin a Tyler Gillett. Títo tvorcovia sa podieľali na poviedkových žánrovkách Southbound či V/H/S a majú za sebou aj trochu slabší horor Zrodenie diabla. Vo svojom najnovšom počine však dokazujú, že máme dočinenia s talentovanými tvorcami, keďže Nevesta na zabitie je skutočne vydarenou hororovou čiernou komédiou.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Stojí na jednom trochu absurdnom nápade, ktorý sa logicky nedá brať úplne vážne. To vedia aj samotní tvorcovia, takže vo filme nie je núdza o nadhľad a čierny humor. Zároveň Nevesta na zabitie funguje aj po hororovej stránke. To znamená, že tu nájdeme hneď niekoľko vydarených napínavých scén, slušne budovanú atmosféru a aj nejaké tie krvavé momenty (ale pre žánrového fanúšika nepôjde o nič šokujúce).

Snímka je veľmi pekne natočená a hoci sa odohráva len v jednom veľkom honosnom dome, autori technickú stránku rozhodne neodflákli. Plusom je vydarená kamera a dizajn podivného sídla, ktoré pôsobí atmosfericky a zároveň dosť nepríjemne (noc by si tam stráviť nechcel).

Samotné postavy sú pomerne dobre napísané a ešte lepšie obsadené. Platí to hlavne pre Samaru Weaving (mimochodom, ide o neter Huga Weavinga), ktorá si svoju vystrašenú a neskôr o život bojujúcu nevestu vychutnáva v každom zábere. Weaving má navyše aj solídny komediálny talent a jej hlášky ma neraz veľmi pobavili.

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Kvalitne sa však predviedli aj Henry Czerny, Andie MacDowell či Adam Brody. Pri všetkých týchto nespochybniteľných kladoch potom možno zamrzí, že snímka rozhodne nie je tak divoká, ako by mohla byť. Uletený nápad podľa môjho názoru nebol využitý naplno, rovnako tak sa mohlo viac pritlačiť na čiernom a absurdnom humore. Potenciál tu totiž bol.

Dojem tiež kazí niekoľko zbytočných klišé (záporáci si medzi sebou odhaľujú dôležité tajomstvá, čo hlavná hrdinka počuje, keďže sa ukrýva v ich blízkosti) a hororoví fanúšikovia možno budú právom nadávať, že príbeh nič prekvapivé nepriniesol.

S tým sa dá súhlasiť, avšak ak na film pôjdeš s tým, že chceš len čisto zábavnú hororovú poviedku, pri ktorej stačí vypnúť mozog a baviť sa, tak zistíš, že režiséri odviedli slušnú prácu. Očividne tu neboli ambície prepisovať históriu hororu. Herci sú fajn, humor je funkčný (hoci na môj vkus ho mohlo byť viac), atmosféra funguje a vďaka rozumnej stopáži sa nudiť rozhodne nebudeš.  

Nevesta na zabitie (Recenzia)
Nevesta na zabitie (Recenzia) Zdroj: Fox Searchlight/Walt Disney

Celkovo tak Nevesta na zabitie ostáva sympatickou hororovou veselohrou, ktorá síce nijako extra neprekvapí, ale stráviš s ňou príjemný večer. Hodnotím ju teda siedmimi bodmi z desiatich. Osobne som si film pozrel rád a som celkom zvedavý, čo pre nás režiséri pripravia nabudúce. Snáď sa od nich podobne kvalitných žánroviek dočkáme viac.

Priemerné hodnotenie čitateľov
Tvoje hodnotenie
Aké hodnotenie by si dal ty?
Zobraziť výsledky
Skryť výsledky
0/10
Domov
Zdieľať
Diskusia