Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
25. augusta 2019, 18:16
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)

Klimatológ: Požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri ovplyvnia aj klímu na Slovensku a urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)
Zdroj: TASR/Dano Veselský
REFRESHER
Uložiť Uložené

Slovenský klimatológ Pavel Faško hovorí, že v dôsledku aktuálnych požiarov hrozí niektorým druhom zvierat a rastlín úplný zánik. Ako by vyzeral život na Zemi bez Amazonského pralesa sa podľa neho odhadnúť nedá.

Rozsah a počet požiarov v Amazonskom dažďovom pralese a v oblasti sibírskej tajgy každým dňom výrazne stúpa. Ohňom je do dnešného dňa zasiahnutých niekoľko miliónov hektárov pôdy a mnohí odborníci hovoria o katastrofe doposiaľ nevídaných rozmerov. Ľudia po celom svete zdieľajú hashtagy #PrayForAmazonia či #PrayForSibir a obávajú sa najhoršieho.

O aktuálnej situácii a jej možnom vplyve na klímu sme sa preto rozprávali so známym klimatológom Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) Pavlom Faškom, ktorý sa klímou zaoberá už od roku 1983. Zisťovali sme, aké následky nám hrozia kvôli klimatickej zmene podmienenej činnosťou človeka či to, ako požiare môžu urýchliť globálne otepľovanie.

Odporúčané
Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav Amazonský prales horí už niekoľko týždňov. Krajina vyhlásila mimoriadny stav 21. augusta 2019, 9:28
V rozhovore sa dozvieš:
  • Čo ľudstvu hrozí v dôsledku masívnych požiarov
  • Čo by sa stalo, keby celý Amazonský prales vyhorel
  • Či je vôbec možné uhasiť ich a ako
  • Ako tieto požiare ovplyvňujú Slovensko
  • Prečo niektorým druhom zvierat a rastlín hrozí úplný zánik
  • Či môže požiar na Sibíri roztopiť ľadovce nachádzajúce sa v Arktíde
  • Akým spôsobom sa dané požiare podieľajú na urýchlení globálneho otepľovania

Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)
Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
 

Čo spôsobuje aktuálne lesné požiare v Amazonskom pralese a na Sibíri?

Je dôležité poznamenať, že tieto závažné požiare nevznikli prirodzeným spôsobom. Boli založené ľudským faktorom a sledujú sa s tým aj ďalšie, či už politické alebo poľnohospodárske ciele, ktoré súvisia s využívaním toho priestoru aj na iné účely, ako doposiaľ.

Pravdepodobne narážate na radikálnu pravicovú vládu Jaira Bolsonara v Brazílii. Čo však spôsobilo sibírsky požiar?

V oblasti tajgy ide o trochu inú situáciu. Tam to nemusí mať také bezprostredné príčiny, ako v Brazílii. Požiare tam vznikajú každoročne, avšak Rusi sa ich rozhodli spočiatku nehasiť, a tak nastal problém s ich rozširovaním.

Odporúčané
Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním Klimatológ: Čoskoro budú na Slovensku tornáda, dnešná horúčava je spôsobená globálnym otepľovaním 13. júna 2019, 15:17

Čo nám, ako ľudstvu, hrozí v dôsledku týchto požiarov?

Tropický prales, hoci pokrýva len zanedbateľné percento z povrchu Zeme, má veľmi dôležitú funkciu v prírodných ekosystémoch a aj v klimatickom systéme. V tomto prípade hovoríme o klimatickej zmene, spôsobenej človekom a všetky tie dôsledky začíname či už viac, alebo menej, podľa toho, v ktorej časti Zeme sa nachádzame, reálne pociťovať vo svojich životoch.

Pokiaľ sa bude takýmto spôsobom naďalej likvidovať tropický prales, tie dôsledky klimatickej zmeny, podmienené činnosťou človeka, sa budú čoraz viac zhoršovať a urýchľovať vo svojich prejavoch.

Hoci máme dostupné technické prostriedky, bojovať proti takýmto živlom nie je vôbec jednoduché.

Hovorí sa, že Amazonský dažďový prales sú pľúca sveta, vyrábajúce veľkú časť kyslíka, ktorý dýchame. Čo by sa stalo, keby celý zhorel?

Určite by to v globálnom systéme nefungovalo, keďže ten je založený na určitých väzbách medzi jednotlivými podsystémami, a jedným z nich je aj Amazonský prales. Preto si myslím, že by pri jeho absencii dochádzalo k výrazným anomáliám. Nevidel som však nijaké simulácie, ako by to vo svete vyzeralo bez Amazonského pralesa, preto vám detaily povedať nedokážem. Ale klimatické podmienky na svete by boli omnoho horšie.

Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)
Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Zdroj: Windy.com

Je v ľudských silách uhasiť tieto požiare alebo sa o to nejakým spôsobom postará príroda?

Tieto oblasti sa vyznačujú tým, že tam pravidelne dochádza k obdobiam dažďov, ktoré by potenciálne dokázali zabrániť šíreniu požiarov. Človek to nedokáže mať pod kontrolou, keďže zasiahnutý priestor je veľmi veľký a mnohé tie oblasti sú navyše aj ťažko dostupné. Bojovať proti takýmto živlom, hoci máme dostupné technické prostriedky, nie je veľmi jednoduché.

Odporúčané
VLK Juro Lukáč: Spaľovanie biomasy aj biopalivo z repky sú energetické nezmysly. Riešením je úspora VLK Juro Lukáč: Spaľovanie biomasy aj biopalivo z repky sú energetické nezmysly. Riešením je úspora 31. júla 2019, 14:48

Ktorý z týchto dvoch aktuálnych požiarov bude mať väčšie a katastrofálnejšie následky na našu planétu?

Ja považujem za dôležitejší ten Amazonský, ako sibírsky, aj keď určite aj tajga je veľmi významná. Avšak z hľadiska druhového zloženia živočíchov a rastlín predstavuje brazílsky tropický prales akýsi nenahraditeľný priestor. Biomasa v tejto oblasti je o niečo dôležitejšia, ako je menej zložitý systém lesov na Sibíri.

Aktuálny požiar v Amazonskom dažďovom pralese

Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)
Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Zdroj: YouTube (CC Channel)

Môžu tieto požiare nejakým spôsobom ovplyvniť aj Slovensko?

Na Slovensku sa taktiež prejavujú dôsledky klimatickej zmeny podmienene činnosťou človeka a tieto požiare ich určite môžu zhoršovať. Problém pribúdajúceho oxidu uhličitého v atmosfére riešia práve aj tropické dažďové pralesy, a pokiaľ ich budeme likvidovať, ich schopnosť pohlcovať oxid uhličitý bude klesať.

Takže áno, môžu nepriamym spôsobom negatívne ovplyvniť aj naše končiny. Taktiež to môže mať dôsledky aj na naše pravidelné problémy s búrkami na konci jari, v lete a na začiatku jesene, ktoré by mohli byť v tomto prípade o dosť horšie. Rovnako to súvisí aj s problémami so stabilitou snehovej pokrývky v teplotne nevyvážených zimách či mnohé ďalšie, ako obdobia sucha, klesanie úrodnosti, zlá dostupnosť vody v niektorých regiónoch atď.

V historickom kontexte ide o naozaj veľkú nehoráznosť, ktorú si za niekoľko tisíc rokov pred nami nedovolil nikto.

Stalo sa niečo obdobné už v minulosti alebo čelíme novému druhu katastrofy?

Určite sa podobné odlesňovanie dialo už aj v minulosti, práve kvôli využívaniu priestoru tropického pralesu na poľnohospodárske účely. Vždy to ale prebiehalo určitým tempom a v určitom rozsahu.

Teraz je to však ešte viac vygradované a robí sa to masívnejšie, čo je rozhodne nesprávne. Ako ste aj vy uviedli pred chvíľou, v Brazílii to pomerne dosť súvisí aj s tým politickým aspektom, keďže celá situácia sa zhoršila najmä odvtedy, čo sa na post prezidenta dostal Jair Bolsonaro.

Odporúčané
Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia Požiare na Sibíri už pohltili lesy o rozlohe Grécka, dymový oblak je už väčší ako Európska únia 14. augusta 2019, 12:32

Môžu tieto požiare urýchliť globálne otepľovanie?

Určite áno. Momentálny stav globálneho otepľovania, ktorý už aj bez aktuálnych požiarov na tom nie je úplne najlepšie, môže na základe toho rozhodne viesť k postupnému zhoršovaniu.

Ak zahynú niektoré endemitné zvieratá v oblasti Amazonského pralesa, bude to znamenať ich definitívne vyhynutie.

Akým ďalším klimatickým alebo environmentálnym následkom čelíme?

Tie environmentálne sú katastrofálne a považujem ich za veľmi vážne, pretože tam sú ohrozené živočíchy a rastliny, ktoré nemajú šancu nikde inde na svete prežiť v takej forme, ako doposiaľ. Tá druhová skladba je tam jedinečná a na inom mieste sa jednoducho nedá zrealizovať. Ak bude zničená v oblasti Amazonského pralesa, zničíme si ju definitívne.

Ide o skutočne dôležitý fakt, ktorý by si mali ľudia uvedomovať. To, že tam niekto získa pôdu, na ktorej bude 10 rokov pestovať nejaké poľnohospodárske plodiny a napokon ju aj tak v tých klimatických podmienkach len zdevastuje, určite nestojí za to, aby sme tam nenávratne vyhubili živočíchy a rastliny. V historickom kontexte ide o naozaj veľkú nehoráznosť, ktorú si za niekoľko tisíc rokov pred nami nedovolil nikto.

Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)
Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Zdroj: TASR/Dano Veselský

Je možné, že vďaka požiaru na Sibíri sa roztopia ľadovce v Arktíde?
To je asi veľmi silné konštatovanie. Proces topenia ľadovcov stále prebieha, ale máte pravdu, že vďaka takýmto zásahom do prírodného prostredia to určite môže viesť k urýchleniu a ku gradovaniu procesu topenia. Nemyslím si však, že na základe požiarov v oblasti tajgy by sa teraz zrazu roztopili všetky ľadovce v Arktíde.

Požiar na Sibíri však tiež dopomáha k topeniu permafrostu, ktorý následne emituje škodlivý metán do ovzdušia. Čo nám vďaka tomu hrozí?

To je zas ďalší problém, ktorý súvisí s otepľovaním. Permafrost sa topí a metán, ako skleníkový plyn, sa uvoľňuje do atmosféry a všetky procesy, súvisiace s klimatickou zmenou podmienenou činnosťou človeka, ako sú aktuálne požiare, budú túto aktivitu urýchľovať. Doteraz sa odhaduje podiel metánu na globálnom otepľovaní asi na jednu tretinu efektu oxidu uhličitého.

Aktuálny požiar na Sibíri

Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor)
Klimatológ: Požiare v amazonskom pralese a na Sibíri urýchlia globálne otepľovanie (Rozhovor) Zdroj: YouTube (FOBOS PLANET)
Domov
Zdieľať
Diskusia