Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. augusta 2019, 10:21
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Štve ťa, že horí Amazonský prales? Prestaň jesť mäso

ZAUJÍMAVOSTI POŽIAR
Uložiť Uložené

Obrovské požiare robia vrásky na čele ľuďom po celom svete.

Amazonský prales horí už niekoľko týždňov, s ohňom zápasí predovšetkým brazílsky štát Amazonas. Ten bol nútený vyhlásiť mimoriadny stav, situácia je teda vážna. Ľudia po celom svete vyjadrujú solidárnosť a aby sa o probléme viac hovorilo, šíri sa hashtag #PrayForAmazonia. Najlepším spôsobom ako reálne pomôcť, je prestať jesť mäso, píše Vice.

Klimatické zmeny už nie sú rozprávka. Dôkazom sú nie len obrovské požiare na Sibíri či v Amazonskom pralese, ale aj stúpajúce teploty. Pravdou totiž je, že teplotné rekordy padajú po celom svete a ani Slovensko nie je výnimka. Štúdie ukázali, že týždne trvajúce požiare lesov v Južnej Amerike nie sú spôsobené prírodnými udalosťami, ale môžu za ne ľudia, konkrétne ich láska k mäsu.

Štve ťa, že horí Amazonský prales? Prestaň jesť mäso
Zdroj: Leo Correa/TASR/AP

Požiare vznikli pre odlesňovanie, aby sa vytvoril priestor pre chov dobytka. Výskum Inštitútu pre enviromentálny výskum v Amazónii ukázal, že najviac požiarov je tam, kde sa vyrúbalo najviac stromov.

Vice dodáva, že farmári na to, aby vytvorili vhodný priestor pre chov dobytka, najskôr „vyčistia“ krajinu spaľovaním. Práve tieto požiare sa často vymknú spod kontroly a šíria sa ďalej. Jedným zo spôsobov, ako podať pomocnú ruku, je teda obmedziť príjem mäsa.

Odporúčané
Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany Šľapala som pri Slovnafte, aby som zistila, čo zažívajú prostitútky. Kvôli závislosti sú niektoré ochotné ísť za 3 € bez ochrany 21. júla 2019, 18:59

Šokujúcou zaujímavosťou je, ako sa vyjadruje brazílsky prezident Jair Bolsonaro. Ten odmieta prebrať akúkoľvek zodpovednosť za vzniknutú situáciu a obviňuje charitatívne  a neziskové organizácie, vraj účelovo zapaľujú pralesy.

No a tí, čo s ním nesúhlasia, to nemajú ľahké. Národný inštitút pre výskum vesmíru (INPE) uviedol, že satelitné snímky zaznamenali od roku 2018 nárast požiarov až o 83%. Prezident tvrdil, že sú to lži a riaditeľa inštitútu vyrazil.

Domov
Zdieľať
Diskusia