Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. augusta 2019, 15:00
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema

5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema
Zdroj: TASR - Dušan Hein
ZAUJÍMAVOSTI MARIAN KOČNER ROBERT FICO ROBERT KALIŇÁK
Uložiť Uložené

Komunikácia obvineného Mariana Kočnera prostredníctvom aplikácie Threema odhaľuje vážne napojenie zločinu na najvyššie poschodia štátu.

Slovensko sa 21. februára 2018 zmenilo. Vražda novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej vyhnala do ulíc desaťtisíce ľudí, ktorí sa už nechceli ďalej prizerať tomu, čo sa s krajinou deje.

Žiadali vyšetrenie ohavného činu, vyvodenie zodpovednosti a tiež, aby sa funkcie vzdal každý, kto štát doviedol do situácie, že mladí ľudia umreli preto, že upozorňovali na prešľapy mocných. Jána Kuciaka totiž zavraždili kvôli jeho novinárskej práci a nitky cez vykonávateľov a sprostredkovateľku priviedli políciu až k Marianovi Kočnerovi, o ktorom Kuciak písal.

5 dôvodov, prečo by ťa mala zaujímať Kočnerova Threema
Zdroj: Martina Kušnírová/FB

Bývalý novinár, príslušník SIS a dlhoročný Kočnerov kamarát Peter Tóth začal po vražde spolupracovať s políciou, pravdepodobne preto, aby sa sám vyhol trestnému stíhaniu. Vyšetrovateľom odovzdal osobné veci a auto Mariana Kočnera. Medzi nimi aj mobilný telefón, z ktorého sa odborníkom podarilo získať prepis konverzácií s viacerými osobami zapletenými v prípade. 

Pochádzajú z chatovacej aplikácie Threema. Tá je považovaná za jednu z najbezpečnejších, pretože zabezpečuje okrem šifrovania medzi užívateľmi aj šifrovanie medzi zariadením a serverom. Obe strany sa nemusia registrovať menom, telefónnym číslom, e-mailovou adresou ani iným identifikátorom, ktorý by sa dal priradiť ku konkrétnej osobe. Nemusia zadávať ani prezývku. 

Odporúčané
Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) Policajt Michal: Vláda si do zboru dosadzuje svojich ľudí, šikana od vedúcich dohnala kolegyňu na psychiatriu (Rozhovor) 7. februára 2019, 17:16

Z Kočnerovho telefónu sa podľa Denníka N podarilo Europolu získať desaťtisíce správ, asi 600 strán textu s rôznymi osobami.

Nerozkódovali priamo šifru Threemy, ale zálohy Kočnerovej komunikácie. Obrazové prílohy rozšifrované neboli. Komunikácia postupne odhaľuje diskusie  o korupcii politikov, policajtov, sudcov aj iných vplyvných osôb, o vražde Jána Kuciaka a jeho snúbenice, lustrovaní novinárov aj o politike. Denník N a ďalšie médiá v rámci iniciatívy #AllforJan zverejnili viaceré pasáže Kočnerovej komunikácie s Alenou Zsuzsovou, ktorá je obvinená zo sprostredkovania vraždy novinára. Z niektorých pasáží vyplýva, že sa Kočner mohol pred Zsuzsovou predvádzať a dokazovať svoj vplyv. 

Pre budúcnosť Slovenska je ale dôležité vedieť, o čom sa dvojica obvinených z dvojnásobnej vraždy bavila, keď si mysleli, že sú v stopercentnom bezpečí a aké mená sa v správach Kočnera a Zsuzsovej opakujú. 

„Myslíme si, že zverejnenie časti Kočnerovej komunikácie je vo verejnom záujme. Ak by nezavraždili Jána Kuciaka a Martinu Kušnírovú, boli by dôvody na zverejnenie súkromnej komunikácie slabšie. Dnes je však našou povinnosťou ukázať verejnosti, čo robili, hovorili, ako sa správali a rozmýšľali ľudia, ktorí sú z vraždy obvinení.

Zvažujeme každé jedno slovo. Aby sme neuverejnili niečo, čo nemá prínos pre naše pochopenie prípadu, niečo, čo by mohlo ohroziť vyšetrovanie," zdôvodnil šéfredaktor Denníka N Matúš Kostolný zverejnenie častí komunikácie.

Odporúčané
Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, my sme sa nebáli Policajný prezident: V 90. rokoch panoval strach. Museli sa nájsť jednotlivci ako ja a moji kolegovia, my sme sa nebáli 3. júna 2019, 11:31

Zhrnuli sme päť dôvodov, prečo by ťa mala komunikácia z Kočnerovej Threemy, ale aj prípad vraždy novinára Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej zaujímať.

1. Naznačuje, ako mohla fungovať mafia zapletená do najvyšších poschodí štátu

Keď vo februári 2018 zavraždili novinára Aktualít a jeho snúbenicu, do ulíc prišli desaťtisíce Slovákov, ktorí žiadali pád vlády. Kočner aj Zsuzsová situáciu sledovali a veľa si o nej písali. Bolo pre nich dôležité, aby vládna koalícia naďalej pokračovala, bavili sa o tom, či tlak verejnosti ustoja Andrej Danko aj Béla Bugár – dvaja lídri vládnych strán.

Domov
Zdieľať
Diskusia