Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 13:32
Čas čítania 0:00
Matej Krajčovič

Extáza má pomáhať liečiť závislosť na alkohole

TECH ALKOHOL DROGY
Uložiť Uložené

Z pokusnej skupiny sa k alkoholu naplno vrátil len jeden pacient, výskum je však ešte v plienkach.

Imperial Colleage v Londýne prišla s výskumom, podľa ktorého má MDMA, známejšia ako extáza, prispievať k úspešnosti proti-alkoholických liečení. O štúdii informoval Guardian

Niekoľko dávok drogy však, samozrejme, nefunguje len tak. Užívanie musí prebiehať v spojení so štandardnou psychoterapiou, kedy na testovanej vzorke pacientov pomohlo takmer úplne odstrániť recidívu a návrat k pôvodnej nadspotrebe.. 

V Anglicku sa podľa štatistík k poháriku vráti až 8 z 10 alkoholikov podstupujúcich bežné terapie už počas nasledujúcich troch rokov.  

Extáza má pomáhať liečiť závislosť na alkohole
Zdroj: Pexels.com

Test s extázou je prezentovaný ako výrazne úspešnejší, no vzorka nemusí presvedčiť každého. Z jedenástich pokusných pacientov zatiaľ počas necelého roka úplne abstinuje päť. Štyria popíjajú príležitostne, no bez klinicky diagnostikovanej poruchy a jeden sa vrátil na staré chodníčky úplne. 

Čísla teda môžu hovoriť o menej než 10 % recidíve, výhrady k veľkosti pokusnej skupiny však pravdepodobne budú na mieste. Prvá fáza má potvrdiť najmä bezpečnosť pokusov, zväčšenie kontrolnej skupiny je naplánované neskor.  MDMA má pomáhať pri zvládaní úzkosti a traumatických stavov, ktoré u alkoholikov obvykle fungujú ako pohnútky k otvoreniu ďalšej fľašky

Doktori tiež musia počítať s prekážkami pri financovaní projektu a zostať v rámci platnej legislatívy, ktorá podobné výskumy povoľuje len za prísnych pravidiel. 

Domov
Zdieľať
Diskusia