Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 12:35
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Slovák vytvoril miliónové deepfake video, v ktorom sa Bill Hader premieňa na Toma Cruisa

ZAUJÍMAVOSTI TOM CRUISE
Uložiť Uložené

Video sa stalo hitom a aktuálne má už takmer 4,5 milióna videní.

Video upravené slovenským vývojárom, žijúcim v Česku, dokázalo za posledné týždne obletieť takmer celý svet. Ide o skeč, pochádzajúci ešte z roku 2008 z talk show Davida Lettermana, v ktorom sa nachádza komik Bill Hader, napodobňujúci známeho herca Toma Cruisa.

Slovák sa však rozhodol dodať mu špeciálne efekty, aby imitácia vyzerala dôveryhodnejšie. O videu, ktoré má momentálne takmer 4,5 milióna videní, dokonca informoval aj známy britský denník The Guardian. Na Billovu tvár použil deepfake, vďaka čomu sa jeho výraz okamžite zmenil na Toma Cruisa. 

Deepfake je technológia na báze umelej inteligencie, využívajúca kombinovanie a prekrývanie existujúcich obrázkov a videí na zdrojové obrázky a videá pomocou techniky strojového učenia, vďaka čomu je schopná zameniť ľudskú tvár za inú. Tie patria medzi veľmi sofistikovaný spôsob, akým vytvoriť dezinformáciu a následne ju šíriť. Preto ju niektorí nepovažujú za úplne neškodnú.


„Som len používateľom techniky, ktorú vynašiel niekto iný a existuje už pár rokov. Technika deepfake je nástroj, ktorý využívam svojím spôsobom. Bol zneužitý už dávno, v pornovideách. Ak niečo robím, tak naprávam zlú povesť tejto techniky,“ tvrdí Slovák v rozhovore pre Denník N.

Odporúčané
KVÍZ: Šprintujúci Tom Cruise v 10 rôznych filmoch. Spoznáš každý podľa toho, ako uteká na obrázku? KVÍZ: Šprintujúci Tom Cruise v 10 rôznych filmoch. Spoznáš každý podľa toho, ako uteká na obrázku? 21. novembra 2023, 11:00

Pravé meno slovenského vývojára je však neznáme. „Nepotrebujem, aby sa mi ľudia vŕtali v súkromí. Meno nie je podstatné. Mám svoj pseudonym a svoju tvorbu,“ povedal vývojár. Vystupuje však pod prezývkou Tom a pracuje v hernom a filmovom priemysle, kde sa zaoberá práve skenovaním a spracovaním tvárí.

V posledných rokoch urobil takýchto deepfake videí viac ako 20. Jeho hlavným cieľom je pobaviť ľudí, ale tiež zvýšiť povedomie o tejto technológii. Tom údajne začínal tým, že aplikoval svoju vlastnú tvár do kultových filmov, a tým bavil svojich blízkych. Len pred tromi mesiacmi sa však tomu začal venovať na profesionálnej úrovni.

Domov
Zdieľať
Diskusia