Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
21. augusta 2019, 10:55
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Za posledné tri mesiace zahynulo v Brazílii viac ako 500 miliónov včiel

ZAUJÍMAVOSTI BRAZÍLIA VČELY
Uložiť Uložené

Hlavnou príčinou je používanie pesticídov ako neonikotinoidy a fipronil, ktoré sú na území Európskej únie zakázané.

V posledných troch mesiacoch zahynulo na území Brazílie viac ako 500 miliónov včiel. Odborníci tvrdia, že za to môže používanie pesticídov, čo sú chemické prostriedky, ktoré sa v poľnohospodárstve a v lesníctve používajú proti chorobám, škodcom a burine. Informuje o tom kanál BBC.

V najjužnejšom brazílskom štáte Rio Grande do Sul objavili až 400 miliónov mŕtvych včiel. Miestni včelári hlásia masové vymieranie v ďalších štyroch štátoch. Príčinou sú najmä pesticídy ako neonikotinoidy a fipronil, ktoré sú v Európskej únii zakázané.

Situácia nastala po tom, čo brazílsky prezident Jair Bolsonaro povolil používanie rekordných 290 pesticídov, čo je o 27 % viac ako v minulom roku. V roku 2018, kedy sa členské krajiny EÚ dohodli na úplnom skoncovaní s neurotoxickými látkami ako klotianidín, imidakloprid a tiametoxán, ktoré patria do skupiny neonikotinoidov, ich Brazília naopak povolila.

Ochranári životného prostredia si myslia, že by mali byť tieto pesticídy zakázané, keďže sú pre včely mimoriadne škodlivé. Malí opeľovači kvitnúcich rastlín pritom majú dôležitú úlohu v potravinovom reťazci. Približne jednu tretinu potravín, ktoré ľudia konzumujú, opeľujú najmä včely.

Odporúčané
VIDEO: Tisíce ľudí sa v Brazílii vlámali do úradov. Ničili, čo sa dalo VIDEO: Tisíce ľudí sa v Brazílii vlámali do úradov. Ničili, čo sa dalo 9. januára 2023, 17:55

Vo väčšine zahynutých včiel boli zaznamenané aj stopy fipronilu, a teda látky, ktorá je podľa Agentúry pre ochranu životného prostredia (EPA) klasifikovaná ako možný ľudský karcinogén. Brazília však aj naďalej používa pesticídy, a to najmä z toho dôvodu, že jej ekonomika je veľmi závislá od poľnohospodárstva v krajine.

Domov
Zdieľať
Diskusia