Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2019, 18:45
Čas čítania 0:00
Šimon Kucka

Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality?

Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality?
Zdroj: Sony
FILMY A SERIÁLY ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD QUENTIN TARANTINO
Uložiť Uložené

Tarantino si opäť vytvoril vlastný vesmír s vlastnými pravidlami.

Ako si si už za posledných 30 rokov tvorby Quentina Tarantina mohol mnohokrát všimnúť, režisér sa necháva voľne inšpirovať jednotlivými žánrami či dobovými prvkami, ktoré si veľmi rád idealizuje. 

Vo svojom najnovšom hite s názvom Vtedy v Hollywoode zachytáva udalosti spojené s vraždou Sharon Tate a jej najbližších fanatikmi z kultu Charlesa Mansona. Po pozretí filmu ti ale musí byť jasné, že Tarantino sa vydal vlastným smerom.

V prípade, že si Vtedy v Hollywoode ešte nevidel, nepokračuj v čítaní. Článok totiž obsahuje masívne spoilery k filmu.

Vtedy v Hollywoode nebolo nikdy svojím tvorcom označené za životopisný film. Po jeho zhliadnutí je už jednoznačné, prečo je tomu tak. Kultový režisér na nás totiž vytiahol variáciu na Nehanebných bastardov, akurát v znegovanom tvare. V snímke ale vystupujú osoby zo skutočného sveta, ako Sharon Tate (Margot Robbie) a jej manžel Roman Polanski (Rafał Zawierucha), psychopat Charles Manson (Damon Herriman) či herec Steve McQueen (Damian Lewis).

Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) a Cliff Booth (Brad Pitt)

Rick Dalton bol hlavnou hviezdou westernového seriálu Bounty Law, no toto obdobie je už dávno fuč a z hereckej hviezdy sa stal hollywoodsky vyhostenec. Keď Tarantino hľadal inšpiráciu pre DiCapriovu postavu, vytvoril spojenie niekdajších seriálových hviezd 60. rokov, ako napríklad George Maharis či Ty Hardin a ďalších. Najväčší vplyv na túto postavu mal však legendárny Burt Reynolds a jeho kaskadér Hal Needham.  

Takmer identickú dvojku sa Tarantinovi podarilo vytvoriť práve z Leonarda DiCapria a Brada Pitta. Druhý menovaný vo Vtedy v Hollywoode stvárňuje Rickovho kaskadéra a kamaráta menom Cliff Booth. Reynoldsa a Needhama spájalo dlhoročné kamarátstvo, pričom Hal bol zároveň Burtovým kaskadérom. Needham dokonca neskôr prestúpil z kaskadérskej koľaje na režisérsku, keď natočil film Smokey and the Bandit (1977), jeden z najznámejších filmov, kde má hlavnú úlohu práve Burt Reynolds.

ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Burt Reynold / Lèonardo Dicaprio #sonypictures #onceuponatimeinhollywood #Tarantinophile #quentintarantino #losangeles #robertrichardson

2,476 Likes, 29 Comments - Tarantinophile (@tarantinophile) on Instagram: "ONCE UPON A TIME IN HOLLYWOOD Burt Reynold / Lèonardo Dicaprio #sonypictures..."

Hoci sa tomu ťažko verí, Hal Needham bol ešte viac cool ako Cliff Booth. Ešte predtým, než sa stal kaskadérom, bol výsadkárom. V 50. a 60. rokoch musel bežne skákať z jedného koňa na druhého počas jazdy, inokedy zasa musel zoskočiť zo skaly vysokej takmer 10 metrov na pohybujúci sa dostavník. 

Odporúčané
Najlepšie česko-slovenské hip-hop albumy za rok 2013 Najlepšie česko-slovenské hip-hop albumy za rok 2013 7. januára 2014, 18:30


Pri natáčaní filmu Na strane zákona (1973) preletel v aute 25 metrov a pristál v ňom na lodi, o 3 roky neskôr v snímke Gator letel vzduchom dokonca až vyše 40 metrov, tentokrát stojac na lodi. Okrem iného si Needham zvykol uštedriť aj pár rán ikonickému Johnovi Wayneovi na pľaci Neporazených (1969). Zdá sa, že Halov život by si zaslúžil samostatný film. 

Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality?
Zdroj: Universal/Sony
 

Sharon Tate (Margot Robbie)

Ďalšou z hlavných postáv novej tarantinovky je Sharon Tate, do ktorej sa pre Vtedy v Hollywoode prevtelila nádherná Margot Robbie. Známa herečka bola ženou režiséra Romana Polanskiho. Skutočná Sharon sa od filmovej Sharon neodlišovala takmer v ničom. To potvrdila aj sestra Sharon Tate, Debra, ktorá tvrdí, že Margot má veľmi podobný hlas, ako jej zosnulá sestra, a tak sa s ňou mohla po 50 rokoch znova „vidieť”. 

Spolu s Polanskim sa skutočne nasťahovali na Cielo Drive v Hollywood Hills, kde tehotnú herečku v noci 8. augusta (srpen) 1969 chladnokrvne zavraždili členovia Rodiny Charlesa Mansona. Ako už ale vieme, vo filme je tomu troch inak. Do hry tu vstupuje génius Quentina Tarantina, aby divákovi padla sánka až na podlahu. 

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: AVCO Embassy Pictures/Sony

 

Charles Manson (Damon Herriman)

Damon Herriman je celkom pozoruhodný prípad. Tento austrálsky herec totiž stvárňuje tú istú postavu v 2 nesúvisiacich projektoch. Prvým je spomínaná tarantinovka Vtedy v Hollywoode, kde stvárňuje vodcu kultu. Túto istú postavu však hrá aj v seriáli Mindhunter od Netflixu. Na Herrimana sa tak usmialo neuveriteľné šťastie, keďže v priebehu jedného či dvoch rokov mohol úzko spolupracovať s takými velikánmi, akými sú Quentin Tarantino a David Fincher. 

Vo Vtedy v Hollywoode sa Herrimanov Manson objavil iba na pár minút, a to v scéne, kedy sa vybral na obhliadku domu na Cielo Drive. Podľa jeho slov tam hľadal hudobného producenta Terryho Melchera, no ten svoj dom predal, pričom novými majiteľmi sa stali hollywoodske hviezdy Tate a Polanski. Táto udalosť podľa dostupných informácií skutočne prebehla niekoľko mesiacov pred Sharoninou vraždou

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

 

Roman Polanski (Rafał Zawierucha)

Roman Polanski je jedným z najslávnejších režisérov všetkých čias, no a inak tomu nebolo ani na prelome 60. a 70. rokov. Približne v tom istom čase si zobral herečku Sharon Tate, ktorá účinkovala v jeho filme Ples upírov (1967). Pár sa zosobášil o rok neskôr. Vo filme ho skvele zahral Rafał Zawierucha.

Z Polanskiho bol už vtedy renomovaný tvorca, keďže do jeho filmografie patrili napríklad filmy Nôž vo vode (1962), Hnus (1965), Ples upírov či megahit Rosemaryino dieťa (1968). Počas vraždy jeho manželky bol Roman v Londýne. Všetko z toho je patrične zobrazené aj v novom počine od Tarantina. Mimochodom, Polanski zavolal Tarantinovi a bol zvedavý, ako sa americký režisér chystá film natočiť. Podľa jeho slov urobil Quentin dobrú prácu.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

 

Bruce Lee (Mike Moh)

Aj keď sa Bruce Lee nikdy nestretol s Cliffom Boothom, určite sa stretol so Sharon Tate. Ako je nám odhalené vo Vtedy v Hollywoode, Bruce Lee trénoval Sharon kvôli príprave na jej úlohu vo filme The Wrecking Crew (1968). Okrem nej trénoval aj jej manžela a účtoval si zhruba 1000 dolárov na hodinu.

Odporúčané
Postav sa svojmu strachu z výšok vo francúzskych Alpách Postav sa svojmu strachu z výšok vo francúzskych Alpách 24. decembra 2013, 2:13

Ku vzťahu Leeho a Tate sa viaže aj istá zaujímavosť, ktorá vo filme nie je obsiahnutá. Polanski kedysi veril, že jeho ženu zabil práve Bruce Lee. Polanski sa po zistení, že jeho manželka bola zavraždená, vrátil späť do Štátov. Snažil sa pomôcť detektívom pri vyšetrovaní prípadu v dobe, kedy ešte nebolo jasné, kto zabil Sharon a jej priateľov.

Na mieste činu totiž páchatelia zanechali okuliare. Niekoľko mesiacov po vražde sa pri jednom z tréningov Bruce zdôveril Romanovi, že už dlho nevie nájsť tie svoje. Polanski poznal veľkosť okuliarov z miesta činu, a tak Leemu navrhol, že pôjde spolu s ním vybrať nové. Keď ale Lee predložil svojmu očnému lekárovi predpis, veľkosti nesedeli a Polanskimu bolo jasné, že Bruce určite Sharon nezabil.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Golden Harvest/Sony

Filmový ranč Georgea Spahna

Pittov Cliff Booth sa v priebehu filmu stretne s mladým dievčaťom menom Pussycat. Táto osoba skutočne existovala a išlo o istú Kathryn „Kitty” Lutesinger. Spolu sa vyberú na Spahnov filmový ranč, opustenú lokalitu na periférii Los Angeles. Tam sa kedysi natáčali westernové seriály, no keď začala klesať sledovanosť, ranč začal upadať. Jeho majiteľom bol George Spahn, ktorý neskôr oslepol. 

Ako vo filme, tak aj v realite presvedčili Manson a jeho nasledovatelia senilného majiteľa ranču, aby im dovolil na ňom zostať, výmenou za sex s mladými dievčatami od Mansonovcov. Tarantino zostal verný všetkým detailom a ranč zobrazil presne taký, aký bol aj v skutočnosti. Ešte doplním, že Georgea Spahna mal pôvodne stvárniť spomínaný Burt Reynolds. Žiaľ, svoje scény nestihol pred smrťou v septembri (září) roku 2018 dokončiť. Jeho úlohu prevzal Bruce Dern. 

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

Záver filmu

Ak si sa dočítal až sem, predpokladáme, že si Vtedy v Hollywoode skutočne videl a spoilery ti tak už nepokazia divácky zážitok. Samotný záver je totiž, ako si určite zistil aj sám, úplne vymyslený. Traja z členov Mansonovho klanu sa teda nikdy ani len nedostali do domu Sharon Tate, pretože na nich Rick Dalton začal kričať, kým čakali v aute. Rozhodli sa tak zavraždiť jeho. 

Štvrtá členka Rodiny menom Kasabian, ktorú tu hrá Maya Hawke (dcéra Umy Thurman a Ethana Hawkea), nikdy neušla na aute svojich kupmánov. V noci z 8. na 9. augusta 1969 na nich v aute počkala na príjazdovej ceste. Mansonovým stúpencom sa vo filme ale nikoho zavraždiť nepodarilo, keďže dvoch z nich zabil Cliff za pomoci jeho sučky pitbulla, Brandy. Tretí bol upálený zaživa Rickom a nik iný tak o život neprišiel.

V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality?
V čom sa Vtedy v Hollywoode odlišuje od reality? Zdroj: Sony

Spomenúť musíme aj iné postavy, z ktorých každá jedna skutočne jestvovala a Quentin sa rozhodol ich zakomponovať do svojho mozaikového príbehu. Medzi tieto postavy patrí napríklad slávny herec Steve McQueen (Bullitov prípad, Veľký útek). Toho stvárnil Damian Lewis, pričom nemôžeme nespomenúť ani podobu týchto dvoch mužov. McQueen bol v deň vraždy Tate pozvaný do domu na návštevu, no našťastie preňho mu do toho niečo prišlo.

Jay Sebring bol kaderníkom celebrít a rodinným priateľom Polanskiho a jeho ženy. Vo filme ho hrá Emile Hirsch (Útek do divočiny, Sexbomba od vedľa). Okrem neho sa vo Vtedy v Hollywoode objavili napríklad aj Abigail Folger (Samantha Robinson) a jej priateľ, scenárista Wojciech Frykowski (Costa Ronin), ďalšie dve z obetí osudného 9. augusta 1969.

Zabudnúť nesmieme ani na členov Rodiny, ktorých si zahrala napríklad Dakota Fanning, Austin Butler, Lena Dunham či Maya Hawke. V snímke zachytávajúcej zlatú éru Hollywoodu nesmeli chýbať ani Wayne Maunder a James Stacy, protagonisti seriálu Lancer. Tých si zahrali Luke Perry a Timothy Olyphant. Skutočná je aj postava Al Pacina čoby hollywoodskeho producenta Marvina Schwarza. Okrem nich sme mohli vidieť aj herečky Connie Stevens a Joannu Pettet spolu s režisérom Samom Wanamakerom. 

Ako sa udalosti filmu Vtedy v Hollywoode a Mansonove vraždy odlišujú od reality?
Zdroj: Randy

Kompletne vymyslené však boli postavy Kurta Russella a Zoë Bell, Randy a Janet. Tí hrali manželský pár a zároveň aj šéfov kaskadérskeho tímu pri natáčaní seriálu Zelený sršeň s Bruceom Leem. Ak už bola postava Zoë Bell niekým inšpirovaná, tak jedine ňou samotnou. Pri Kurtovi je zrejme jasné, odkiaľ Tarantino čerpal inšpiráciu. Kurta Russella ako kaskadéra sme si mohli naplno užiť v snímke Death Proof (2006). Ktože to len režíroval? 

Domov
Zdieľať
Diskusia