Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. augusta 2019, 14:52
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Dievča nechceli prijať do prestížneho chlapčenského zboru. Jej matka podala žalobu za diskrimináciu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Súd však jej žalobu zamietol. Hlasy oboch pohlaví podľa predsedu senátu nezodpovedajú rovnakému zvukovému prejavu.

Veľmi prestížny a výberový chlapčenský zbor v nemeckom Berlíne s názvom Berliner Staats und Domchor, v ktorom pochopiteľne spievajú len samí chlapci, zamietol žiadosť o prijatie do svojich radov 9-ročného dievčaťa. A to aj napriek odvolaniu jej matky, ktorá tvrdí, že jej dcéra je mimoriadne nadaná a talentovaná speváčka s rôznymi oceneniami.

O prípade informuje nemecký portál Bild. „V chlapčenskom zbore nikdy nemôže spievať dievča, rovnako ako klarinet nemôže hrať v sláčikovom kvartete,“ odôvodnilo zamietnutie žiadosti vedenie umeleckého súboru. Matka dievčaťa je však právnička a tento postup zboru sa jej rozhodne nepáčil. Poslala preto na súd žalobu pre diskrimináciu.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Vienna Boys Choir (unofficial) (@wienersangerknabenpic),

Súd však žalobu zamietol. „Vzhľadom k špecifickému zvuku čisto chlapčenského zboru je vedenie súboru oprávnené dievčatá odmietnuť. Ich hlasy nezodpovedajú rovnakému zvukovému prejavu,“ odôvodnil v rozhodnutí predseda senátu a sudca 3. komory berlínskeho správneho súdu Jens Tegtmeir.

Matka si však aj napriek nepriaznivému rozsudku myslí, že ide o neoprávnený postup vedenia zboru. V obžalobe tvrdila, že jej dcére bolo odoprené právo na rovnaké hudobné vzdelanie ako opačnému pohlaviu a odmietnutie nebolo založené na objektívnom hodnotení hudobnej kvality.

Domov
Zdieľať
Diskusia