Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
19. augusta 2019, 10:38
Čas čítania 0:00
Denisa Bodková

Nechutila im zelenina zo supermarketu, tak sa rozhodli pestovať vlastnú. Mladý pár z Bratislavy ponúka cez 50 druhov paradajok (Rozhovor)

Nechutila im zelenina zo supermarketu, tak sa rozhodli pestovať vlastnú. Mladý pár z Bratislavy ponúka cez 50 druhov paradajok (Rozhovor)
Zdroj: Družstvo
GASTRO BRATISLAVA GASTROPRIEMYSEL
Uložiť Uložené

Nazývajú sa Družstvom a ich cieľom je združovať čo najviac pestovateľov poctivej zeleniny bez chémie.

Dnes si už len málokto doma pestuje vlastnú zeleninu, a to už vôbec nie ľudia žijúci v meste. Avšak viacerí z nás sa čoraz častejšie vracajú k prírode a zaujímajú sa o to, čo jedia, odkiaľ potraviny pochádzajú a ako boli dopestované. 

 

Zuzana a Roman tvoria mladý pár, ktorý sa už šiesty rok stará o vlastnoručne dopestované paradajky, ktoré si k nim chodia zákazníci sami nazbierať. V skleníkoch priamo v Bratislave do svojho Družstva združujú aj iných pestovateľov zeleniny a sami ponúkajú viac ako 50 druhov paradajok zo všetkých kútov sveta, ktoré predávajú bez postreku či umelých hnojív.

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)
Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor) Zdroj: Družstvo

V článku sa dozvieš:

  • Ako im napadlo začať pestovať paradajky
  • Či ich predávajú aj na trhoch po Bratislave
  • Ako sa o úrodu v skleníkoch starajú
  • Koľko stojí 1 kg a plný košík 
  • Ako funguje ich samozber
  • Aká paradajka sa najviac hodí do burgru

Ako vznikol nápad?

Roman: Na toto dobrodružstvo sme sa vydali, pretože v supermarketoch nám zelenina prišla bez chuti, vône a vždy bola pre nás sklamaním. A tak sme sa rozhodli vypestovať si vlastnú, a to aj napriek nášmu mestskému prostrediu. 

Odporúčané
Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej Martin Hanúsek: Víno bez siričitanov neexistuje, každý vinár sa ich snaží vo víne mať čo najmenej 28. marca 2024, 8:45

Zuzana: Vypestovanej zeleniny bolo omnoho viac, než sme dokázali spotrebovať, preto sme sa o ňu začali deliť s priateľmi a rodinou prostredníctvom samozberu. 

Obaja síce žijeme v meste, no potrebujeme mať kontakt s prírodou.

Kde svoje paradajky ponúkate?

Roman: Ponúkame, kde sa len dá. Základom predaja je samozber, ale snažíme sa chodiť na trhy, či už do Starej Tržnice alebo na Žilinskú. Chceme zásobovať aj prevádzky, ktoré majú záujem o kvalitnú zeleninu. Minulý rok sme zásobovali napríklad YEME, kde si ľudia tiež mohli zakúpiť naše košíky plné chutných paradajok. 

Odporúčané
Fašírkový burger či wrap. Novinku bratislavského street foodu privítajú aj vegetariáni Fašírkový burger či wrap. Novinku bratislavského street foodu privítajú aj vegetariáni 13. júla 2019, 17:20

Pestovaniu ste sa niekedy predtým venovali? Neboli pre vás začiatky ťažké?

Zuzana: Ja pochádzam z Martina a u starkej sme mali záhradu, takže k pestovaniu mám vzťah od detstva. Obaja síce žijeme v meste, no potrebujeme mať kontakt s prírodou. Keď sme začínali s pestovaním, bolo to náročnejšie. Časom sme však zistili, čo ako funguje, kedy je najlepšie sadiť, čo ktorá rastlina potrebuje, ako zbierať a ako často polievať. 

Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor)
Mladý pár pestuje v Bratislave viac ako 50 druhov paradajok. Ľudia si ich môžu prísť sami pozbierať (Rozhovor) Zdroj: Družstvo

Nepoužívate žiadne postreky, kvôli čomu váš ľudia aj vyhľadávajú. Neničia vám úrodu prírodní škodci?

Zuzana: Práve preto, že ničím nepostrekujeme, máme veľa prírodných škodcov. V skleníku je veľa strák, ktoré nám ničia úrodu. Potom sú to slizniaky, ktoré nám vedia skántriť aj tretinu úrody. Zvažujeme, že by sme začali chovať indické bežce. Sú to kačice, ktoré sú špeciálne tým, že si pochutnávajú hlavne na slizniakoch a stále behajú (smiech).

 

Roman: Využívame rôzne prírodné vylepšováky. Napríklad tam máme čmeliaky, aby nám opeľovali kvety. Vždy, keď sa naskytne nejaký problém, snažíme sa nájsť prírodné riešenie. Koniec koncov, príroda si najlepšie poradí.

Späť
Zdieľať
Diskusia