Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti InterStudy. 
9. septembra 2019, 10:38
Čas čítania 0:00
Sponzorovaný obsah

10 dôvodov, prečo študovať v zahraničí: Aj Slováci sú vítaní na prestížnych zahraničných školách

10 dôvodov, prečo študovať v zahraničí: Aj Slováci sú vítaní na prestížnych zahraničných školách
REFRESHER
Uložiť Uložené

V októbri sa bude v Bratislave a v Košiciach konať StudyFest 2019 – veľtrh pre všetkých, ktorí majú veľké ambície a chcú byť úspešní za hranicami našej krajiny.

Absolventi žiaci nižších ročníkov, maturanti aj absolventi stredných škôl, resp. bakalárskeho štúdia v našej krajine majú dlhodobo ambície rozširovať svoje vedomosti aj na zahraničných školách. Tie sú v našich končinách známe vďaka možnostiam pristupovať ku vzdelaniu aj po praktickej stránke.

Zároveň si môžu študenti výrazne zlepšiť druhý jazyk, spoznávať svet a po úspešnom ukončení vysokej školy hľadať uplatnenie na medzinárodnej pôde. Pravdou je, že podobné možnosti má každý z nás, len o nich zatiaľ väčšina nevie. Podobné možnosti majú aj mladší žiaci, ktorí nabrali dostatok odvahy, aby za skúsenosťami vycestovali už v rámci stredoškolského štúdia

Poďme sa pozrieť na 10 základných dôvodov, prečo v skutočnosti má význam venovať výberu kvalitnej školy čo najviac energie. Ide totiž o kľúčové obdobie v živote a pokus máme väčšinou len jeden. Aby sme ti naše slová dokázali, pridáme aj zopár príkladov konkrétnych univerzít.

10 dôvodov, prečo študovať v zahraničí: Aj Slováci sú vítaní na prestížnych zahraničných školách

1. Naučíš sa jazyk

Je samozrejmosťou, že štúdium na všetkých zahraničných školách prebieha v angličtine. Zároveň nemusí byť tvoja úroveň na úrovni rodného jazyka, pochodíš aj v prípade, že zvládaš aspoň B2. Odborné výrazy sa naučíš veľmi rýchlo a keď sa aspoň chvíľu pohybuješ v prostredí, kde jednoducho so slovenčinou nemáš šancu, tak to ide oveľa jednoduchšie. 

Keď si zároveň vyberieš napríklad prestížnu univerzitu v Škandinávii alebo v Holandsku, je veľmi veľká pravdepodobnosť, že sa aspoň trochu budeš orientovať aj v ich jazyku. A to určite nie je na zahodenie.

VIA

Dánske univerzity sú známe svojou kvalitou. VIA sa umiestnila na prvom mieste spomedzi všetkých tamojších vysokoškolských inštitúcií v spokojnosti medzinárodných študentov. Ponúka širokú škálu odborov spojených s aplikovanými vedami, takže v prípade, že máš blízko ku architektúre alebo technológiám, určite si prídeš na svoje. Populárny je aj Kampus Herning, kde sa študujú módne odbory. Je považovaný za najväčšiu dizajnovú školu v celej Škandinávii.

2. Budeš príkladom pre ostatných

Väčšina našich kamarátov ostáva po strednej škole na jednej zo známych univerzít vo väčších slovenských mestách. Tie síce nie sú na zahodenie, vybrať si ťažšiu neznámu cestu chce odvahu. 

Môže sa stať, že niektorí po roku uvidia, že sa ti darí, máš možnosť vidieť svet a prekonávať obrovské výzvy a prídu si po radu, aby mohli byť ako ty, alebo to aspoň skúsiť. Ty však už budeš mať náskok, ktorý sa dobehnúť nedá.

Chce to len odhodlanie, dobrou správou však je, že aj pred tebou už túto cestu prešiel a stačí sa len obhliadnuť na správnych miestach. Takým je aj StudyFest 2019, ktorý rozširuje povedomie a predstavuje Slovákom  zahraničné vzdelávacie inštitúcie priamo, prostredníctvom pracovníkov univerzít a slovenských študentov študujúcich v zahraničí. Jedinečná udalosť sa však netýka len vysokých škôl, resp. univerzít, ale aj stredných škôl vo Veľkej Británii a Kanade. Buď príkladom svojim kamošom už ako tínedžer. 

Bexhill College

Na tejto strednej škole na južnom pobreží Anglicka študuje približne 2-tisíc študentov vo veku 16 – 19 rokov. Je špecifická aj tým, že si na nej môžu žiaci vybrať zo 40 maturitných predmetov. Zároveň sa môžu zoznámiť so spolužiakmi zo všetkých kútov sveta a užívať si kultúrnu rozmanitosť. V porovnaní so systémom na Slovensku teda Británia otvára úplne iné možnosti. 
Zaujímaš sa napr. o psychológiu, právo a umenie? Na britských stredných školách si môžeš vybrať hocijakú kombináciu predmetov a študuješ presne to, čo ťa baví. 

10 dôvodov, prečo študovať v zahraničí: Aj Slováci sú vítaní na prestížnych zahraničných školách

3. Uvidíš svet

A tým nemáme na mysli len tých pár ulíc cestou zo školy na intrák v centre veľkomesta. Mnohé celosvetovo známe univerzity ponúkajú aj iné programy ako každému známy Erazmus. Ich cieľom najčastejšie je, aby študenti nasali atmosféru, kultúru a zvyky z inej oblasti, zmenili prostredie a v konečnom dôsledku vyšli zo svojej komfortnej zóny. Ak si vášnivý cestovateľ, určite nájdeš viac výhod. 

Na  spomínanom StudyFeste, ktorý sa bude konať 19. a 20. októbra 2019, budeš mať možnosť v Bratislave a Košiciach oboznámiť sa a aktuálnou ponukou prestížnych univerzít, podmienkami prijatia, financovaním štúdia a ďalších nákladoch, ubytovaní aj samotných mestách, kde sa školy nachádzajú. Pod jednou strechou si budeš môcť vypočuť reálne príbehy a zážitky študentov, porovnávať ich a hľadať tú najvhodnejšiu alternatívu pre seba.

De Montfort University

Ak ťa zaujíma vizuálne umenie a dizajn, práve De Montfort patrí medzi britskú špičku v tomto obore a špecialitou v tomto prípade sú aj jedinečné odbory, ktoré inde nenájdeš. Napríklad dizajn obuvi alebo tzv. Contour Fashion. Zároveň škola spolupracuje s populárnymi módnými značkami, vďaka čomu okamžite naberieš skúsenosti z praxe. Populárne sú aj ekonomické odbory a projekt DMUGlobal, v rámci ktorého bolo v minulom roku 1000 študentov na exkurzii v New Yorku.

4. Budeš spolupracovať s celosvetovo známymi značkami 

Nie je tajomstvom, že práve praktická výučba v kombinácii s modernými technológiami a prístupmi je najčastejšie lákadlom, prečo študovať na zahraničnej škole. To platí obzvlášť v prípade, keď si ochotný svojmu zameraniu venovať čas a energiu aj nad rámec výučby. Práve s takými študentami a školami chcú užšie spolupracovať profesori a v konečnom dôsledku aj prestížne značky. Pre tie bolo vždy dôležité získať si mladé talenty. 

Coventry University

Ak sa zaujímaš o automobilový priemysel a inžinierstvo, svojou históriou si ťa podmaní mesto Coventry, kde sa zároveň nachádza ultramoderná univerzita, ktorá je známa napríklad aj tým, že si na jej simulátore môžeš užiť zážitok podobný jazde na monoposte Formuly 1. Vzdušný tunel na univerzite vybudoval a testoval Mercedes a študenti tu každoročne tvoria tímy a pretekajú. 

5. Naučíš sa samostatnosti

Vybaviť papierovačky na úradoch, postarať sa o seba v prípade prechladnutia a udržiavať svoje obydlie v čistote môže byť pre niektorých nočnou morou, pred ktorou utekajú domov ku rodičom. Tí tu síce pre teba budú stále, musíš si však vystačiť s ich radami prostredníctvom telefónu a všetko sa prakticky naučiť sám. Možno to bude chvíľu bolieť, v konečnom dôsledku to nemá ani jednu nevýhodu. 

6. Môžeš absolvovať unikátne odbory

Ak si pozrieš stránky domácich škôl, vo väčšine je ponuka odborov veľmi úzka, špecifikácia naopak veľmi široká, učíš sa toho veľa a v konečnom dôsledku nie si odborníkom skoro na nič. Sú však aj školy, kde si môžeš vybrať aj netradičné kombinácie predmetov, ktoré ťa bavia a spojiť ich a aplikovať svoje znalosti netradičným spôsobom. Zaujíma ťa politika, ale aj technológie? Môže to dopadnúť napríklad takto: 

Middlesex University

Neďaleko centra Londýna sa nachádza prestížna univerzita Middlesex, ktorá patrí medzi najlepšie v oblasti počítačových vied, biologických vied a biznisu. Študenti tejto školy majú napríklad na svedomí robota menom Pepper, ktorý ako prvý na svete dokázal odpovedať priamo v parlamente na otázky britských poslancov.

 7. Spoznáš skvelých ľudí

Aj keby sme si mali zo štúdia odniesť len pár percent vedomostí a praktických skúseností, vždy nám ostanú priateľstvá, ale aj kontakty, ktoré neskôr môžeme pretaviť v úspech. Samozrejme, zďaleka to nie je ani o tom, byť však v správny čas na správnom mieste sa vždy oplatí a rovnako je snáď každému jasné, že pochybovať sa v prítomnosti úspešných a ambicióznych ľudí môže byť motivujúce aj inšpirujúce.

University of Westminster

Samotná britská kráľovná je patrónkou tejto univerzity, ktorá sa v rámci výučby a výskumu v oblastiach médií a komunikácie radí medzi 50 najlepších na svete. Zaujímavosťou je, že aj traja zakladajúci členovia skupiny Pink Floyd sú absolventami tejto univerzity, resp. jej predchodcu Regent Street Polytechnic. Dnes už legendárnu kapelu na tomto mieste sformovali a odohrali tu aj prvé koncerty.  

8. Vyberieš si, čo chceš robiť

Málokto pri nástupe na vysokú školu, resp. univerzitu vie, čím chce byť. Aj keď, určite existujú výnimky. Preto je výhodou, keď vie inštitúcia študentovi poskytnúť dostatočné zázemie aj na to, aby zistil, čo ho baví a v čom sa naopak nenašiel. To sa týka nie len voliteľných predmetov. Existujú totiž školy, kde si vyskúšaš priamo prácu na rôznych pozíciach, aby si prišiel na to, čo ťa baví a zároveň si skúsil, čo obnáša práca ostatných. 

University of Essex

Táto univerzita sa môže pýšiť titulom „University of the year 2018“  od timeshighereducation.com, čo je bez akýchkoľvek pochýb zásadný ukazovateľ úspechu. Jej súčasťou je aj East 15, ako jedna z najlepších hereckých škôl v Británii a taktiež Edge Hotel School. Tá má ako škola hotelového manažmentu dokonca vlastný štvorhviezdičkový hotel, kde si študenti prejdú prácou na každej pozícii. 

10 dôvodov, prečo študovať v zahraničí: Aj Slováci sú vítaní na prestížnych zahraničných školách

9. Budeš sa orientovať vo svete biznisu

Hovorí sa, že vedomosti a skúsenosti sú nám na nič, keď ich nevieme poriadne predať. Aj preto sa môže stať, že sa niekedy majú lepšie tí priebojnejší. Dobrou správou však je, že si môžeš vybrať aj univerzitu, kde ťa naučia aj tieto nevyhnutné znalosti, keď sa chceš vedieť obracať a nechceš byť oklamaný. 
 

Hanze UAS

Ak je tvojmu srdcu bližšie ako škandinávske krajiny Holandsko, rovnako máme riešenie. Aj na Hanze UAS je možné študovať aplikované vedy, celosvetovo je však na šiestom mieste v rebríčku univerzít, odkiaľ odchádza najvyšší počet absolventov s vlastnou firmou. 

10. Vždy sa môžeš vrátiť

Samozrejme, mnohí si povedia, že Slováci jednoducho utekajú do zahraničia a kašlú na našu krajinu. Nie je však aj pre Slovensko prospešné, keď sa taký človek so skúsenosťami vráti domov aj s ich pomocou pomáha rozvíjať niektoré odvetvia? Zároveň platí, že na zahraničnej škole nikdy nemusíš absolvovať celú dĺžku štúdia. Je len na tebe, čo, kde a za akých okolností chceš robiť. 

Ak si mal doteraz stres a strach z podávania prihlášok, papierovania, riešenia nákladov, dohliadania termínov a byrokracie okolo, StudyFest ťa s veľkou pravdepodobnosťou negatívnych pocitov zbaví. A naviac, je to úplne zadarmo. Stačí vyplniť tento formulár, vďaka ktorému dostaneš voľnú vstupenku. Vítaní sú aj rodičia a pedagógovia.

Domov
Zdieľať
Diskusia