Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. augusta 2019, 18:57
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na hraniciach Ruska s Nórskom namerali mierne zvýšený výskyt rádioaktívneho jódu

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Súvisia aktuálne namerané výsledky s haváriou v Rusku?

Pred pár dňami sme ťa informovali o tom, že pri výbuchu v oblasti ruského mesta Archangeľsk explodoval aj malý jadrový reaktor. Podľa Cfox na túto udalosť pozoruhodným spôsobom nadväzujú informácie od Nórskeho úradu pre radiáciu a jadrovú bezpečnosť (DSA).

V nich sa hovorí o nameraní mierne zvýšených hodnôt rádioaktívneho jódu v blízkosti hraníc s Ruskom. Meranie prebiehalo medzi 9. až 12. augustom, pričom k explózii došlo 8. augusta.

Odporúčané
V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí 13. augusta 2019, 13:17

Stanica, ktorá prišla s novými hodnotami, je od miesta výbuchu vzdialená zhruba 670 kilometrov. Ako však DSA upozorňuje, zvýšený výskyt rádioaktívneho jódu nemusí mať priamy súvis s výbuchom v Rusku. Podobne zvýšený výskyt má byť v rámci stanice zaznamenávaný zhruba šesťkrát za rok.

Zdroj najnovšieho merania radiácie je preto neistý. Výbuch raketového motora z 8. augusta mal zabiť dvojicu ľudí, ale neskôr bol počet obetí navýšený na päť. Obyvatelia z oblasti medzičasom stihli vykúpiť veľkú časť jódových tabliet, ktoré sa užívajú pri potenciálnom riziku zvýšenej radiácie.

Domov
Zdieľať
Diskusia