Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
28. augusta 2019, 13:35
Čas čítania 0:00
Peter Hlavička

Overujú originalitu drahého oblečenia a ak nájdu fake, rovno ho spália (Rozhovor)

Overujú originalitu drahého oblečenia a ak nájdu fake, rovno ho spália (Rozhovor)
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://theafricanamericanathlete.com/while-critics-burn-their-shoes-kaps-courage-is-rewarded-by-new-nike-deal/" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">theafricanamericanathlete.com</a>
MÓDA
Uložiť Uložené

Pochybuješ o originalite svojich tenisiek? Jabuk z hnutia SpalteFejky je odborník na kontrolu fejkov.

Míňať stovky eur na oblečenie a tenisky je pre mnohých ľudí nepochopiteľné. Predstav si ale situáciu, kedy šetríš niekoľko mesiacov na svoj vysnívaný kus oblečenia a nakoniec zistíš, že ťa predajca oklamal a v rukách ti ostane len bezcenný fake. Dovolať sa spravodlivosti je v podobných situáciách takmer nemožné. Na podobné obchody je totiž zákon často prikrátky a v tom horšom prípade zákazníci ani len netušia, že si kúpili falzifikát. 

V tomto článku sa dozvieš:
  • Ako funguje iniciatíva SpalteFejky
  • Koľko fejkov sa im už podarilo spáliť
  • Aký najväčší škandál sa im už podarilo odhaliť
  • Ako fungujú továrne na fejky
  • Z ktorého modelu tenisiek je aktuálne v obehu najviac fejkov

Colné úrady by síce mali zamedziť vstupu podobného tovaru na naše územie, ale fejkov je dnes toľko, že sa jednoducho nedajú zastaviť všetky. Ak si už niekedy nakupoval od resellerov alebo rôznych instagramových predajcov, šanca, že by si mohol kúpiť fake, je dokonca ešte väčšia.


Práve z tohto dôvodu tak vznikla aj iniciatíva SpalteFejky, ktorá sa zaoberá kontrolou originality tenisiek a oblečenia od populárnych značiek ako Yeezy, Air Jordan, Supreme alebo Off-White. Ak si si teda kúpil tenisky a máš pochybnosti o ich originalite, môžeš napísať práve týmto chalanom, ktorí ti za malý poplatok pomôžu odhaliť pravdu. O kontrolovaní originality a fejkoch celkovo sme sa tak porozprávali s Jakubom z hnutia SpalteFejky.

Koľko fejkov ste už reálne spálili?

Dobrá otázka. V začiatkoch sme spálili asi 10 kusov fejkov my osobne. Následne nám to ale prišlo zvláštne, predsa len je to oblečenie, ktoré sa dalo využiť. Preto sme fejky, ktoré sa k nám dostali, začali využívať ako ukážky na akciách a seminároch. Máme ale skvelý fanbase a každý týždeň nám príde minimálne jedno video alebo fotka so spálenym fejkom. Dokopy už by to teda mohlo byť aj vyše 100 kusov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 

Sme radi, že SpalteFejky beriete tak vážne, ale myslím, že to nemusíte preháňať ‍♂ #spaltefejky#legitcheck#yeezy

A post shared by Legit Checker (@spaltefejky) on

Ako vznikla táto iniciatíva?

K legit checku som sa dostal asi pred 4-5 rokmi. V tej dobe sa u nás začal rozvíjať reselling a keďže ja som na začiatku tiež reselloval, bolo treba si veci vedieť skontrolovať. Profesionáli, ktorí by kontrolovali originalitu oblečenia, v tej dobe ešte na našom území neboli a všetko sme si museli zisťovať sami. Postupne ma však resell prestal napĺňať a hľadal som nový smer, ktorý u nás ešte nikto nerobil vo veľkom.

Nazačiatku nám pomohol jeden známy legit checker z USA... Nič z toho samozrejme nebolo zadarmo.

Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor)
Vieš rozoznať fake? Hnutie SpalteFejky overuje originalitu drahého oblečenia na počkanie (Rozhovor) Zdroj: Matej Vernarský

V roku 2017 tak vznikla myšlienka založiť stránku SpalteFejky, ktorá by sa zaoberala čisto týmto druhom práce, teda Legit Checks - kontrola originality. Ľudí naša iniciatíva začala baviť a publikum rástlo enormným spôsobom. Dnes máme viac ako 12 000 followerov, dve pobočky v Česku a na Slovensku a prekvapivo aj jednu v Rumunsku. Každý deň kontrolujeme približne 70 produktov a neustále sa posúvame ďalej. 

Odporúčané
Navštívili sme predajne fast-fashion reťazcov v Bratislave. Kópie luxusných značiek sú na každom rohu Navštívili sme predajne fast-fashion reťazcov v Bratislave. Kópie luxusných značiek sú na každom rohu 14. augusta 2019, 10:01

Odkiaľ ste získali potrebné informácie a vedomosti? 

Na začiatku nám pomohol jeden známy legit checker z USA, ktorý sa tomu už ale medzičasom prestal venovať. Sledovali sme ho dlhšiu dobu a keď sme stránku zakladali, zisťovali sme si všetko info uňho.

Ponúkol nám content a dokonca aj podklady; vo svojej databáze mal cez 600 príkladov fake tenisiek a oblečenia s fotkami a detailnými popismi. Nič z toho, samozrejme, nebolo zadarmo. S odstupom času to ale vôbec neľutujeme, dostalo nás to totiž tam, kde sme teraz. Releasy oblečenia a tenisiek od Supreme, Yeezy alebo Off-White sú už bežnou záležitosťou a dnes si tak budujeme vlastnú databázu. Aktuálne máme zaevidovaných vyše 900 produktov a do konca roka chceme presiahnuť tisícovú hranicu. 

Aký najväčší škandál sa vám už podarilo odhaliť?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68294 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa stalo hnutie SpalteFejky súčasťou kauzy odhalenia fejkov v centre Prahy
  • Koľko stojí jeden legit chceck a kto využíva ich služby
  • Ako fungujú továrne na fejky
  • Prečo sa neoplatí kontrolovať originalitu oblečenia v skupinách na Facebooku
  • Aký je rozdiel medzi fejkom a tovarom druhej triedy
Domov
Zdieľať
Diskusia