Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2019, 8:38
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Rusko potvrdilo až 16-násobne vyššiu radiáciu, podľa expertov testuje raketu na jadrový pohon

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Raketa je navrhnutá tak, aby mala neobmedzený dolet a neobmedzenú schopnosť manévrovania.

Ruská služba pre monitorovanie životného prostredia a hydrometeorológiu podľa BBC potvrdila, že po explózii vo vojenskom raketovom testovacom stredisku mohla radiácia v rádiuse 30 kilometrov zaznamenať až 16-násobne vyššie hodnoty nad normálom. Rosgidromet nameral hodnoty gama žiarenia v meste Severodvinsk krátko po udalosti.

Ruské úrady už potvrdili, že pracovníci mali na starosti testovanie izotopového zdroja energie. Ministerstvo obrany síce pôvodne tvrdilo, že výbuch si vyžiadal dve úmrtia a šesť zranení, Štátna spoločnosť pre atómovú energiu upresnila, že v skutočnosti prišlo o život 5 ľudí.

Incident rozbehol špekulácie expertov o tom, že Rusko sa pokúsilo o testovanie rakety na jadrový pohon s označením 9M730 Burevestnik. O tej sa vie, že je navrhnutá tak, aby mala neobmedzený dolet a neobmedzenú schopnosť manévrovania, informuje BBC.

Odporúčané
V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí 13. augusta 2019, 13:17
Domov
Zdieľať
Diskusia