Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. augusta 2019, 13:35
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Na Islande sa roztopil prvý ľadovec v histórii

ZAUJÍMAVOSTI ISLAND SOPKA
Uložiť Uložené

Pod ľadom a snehom leží sopka.

Island sa nazýva aj ako zem ohňa a ľadu a toto pomenovanie je mimoriadne totožné s realitou. Najnovšia správa o zmene prostredia sa týka práve oboch spomenutých vecí. Na západe ostrova sa nachádza vulkán s názvom Ok, ktorý ešte donedávna pokrýval ľadovec Okjökull. Ako však informuje Mashable.com, zmizol.

Za posledné roky bolo jasne vidieť, ako sa zmenšoval. Preto bolo o jeho osude rozhodnuté už v roku 2014 a kvôli nedostatku ľadu tak logicky stratil status ľadovca. Stalo sa tak prvýkrát v histórii Islandu. Tento „pamätný moment“ nezostane bez odozvy. 18. augusta tohto roka sa na vrchol bývalého ľadovca vyberie skupina ľudí a umiestni tam plaketu. Na nej sa píše:

Prvý islandský ľadovec, ktorý prišiel o status ľadovca. Očakáva sa, že počas ďalších 200 rokov postihne podobný osud všetky naše ľadovce. Týmto pamätníkom potvrdzujeme, že vieme, čo sa deje a čo treba robiť. Iba vy zistíte, či sme to dokázali.

 
Pozri si, ako zmizol na príspevku od NASA
 
Domov
Zdieľať
Diskusia