Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2019, 18:28
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Na Sibíri počas dňa zmizlo Slnko. Tento prírodný fenomén sa v ruskej oblasti opakuje pravidelne

ZAUJÍMAVOSTI SLNKO ZMIZNUTIE
Uložiť Uložené

Vďaka tmavým oblakom na Sibíri zmizlo uprostred leta z oblohy Slnko aj tento rok.

Uprostred horúceho leta sa obyvatelia oblasti Verchojarsk zobudili do tmy, aj napriek tomu, že už dávno malo svietiť Slnko. To na prvý pohľad úplne zmizlo. Prekvapení však neboli, nie je to pre nich totiž žiadna novinka. Miestni v neveľmi osídlenej subarktickej oblasti tvrdia, že temnota máva žltý odtieň. O prírodnom sibírskom úkaze informuje portál The Siberian Times.

Fascinujúci jav zapríčinil aj nezvyčajný pokles teploty. Odborníci toto zatmenie Slnka odôvodňujú ťažkými dažďovými mrakmi, ktoré sa zmiešavajú s dymom z lesných požiarov. Tie sú v tomto období na území Sibíru pomerne časté 

V júli minulého roka bol podobný jav spozorovaný v troch oblastiach – Jakutsko, Eveno-Bytantay a Zhigansk. Tma trvala viac ako tri hodiny a taktiež sa vtedy výrazne ochladilo.

„Začína to byť zvláštnou tradíciou. Každé leto sa prebúdzame a niektorí aj panikárime, pretože Slnko opäť nesvieti,“ povedal jeden z obyvateľov mesta Verchojarsk. Okrem tejto oblasti sa úkaz vyskytol aj v dedinke Ojmiakon, ktorú prezývajú Studený pól, pretože ide o najchladnejšie miesto na Zemi. Počas minulého mesiaca sa tam však oteplilo až na 32 stupňov Celzia.

Odporúčané
Teplomer to v najchladnejšej obci sveta vzdal pri -62 stupňoch Celzia. Mrazivý Ojmiakon dáva aj miestnym poriadne zabrať Teplomer to v najchladnejšej obci sveta vzdal pri -62 stupňoch Celzia. Mrazivý Ojmiakon dáva aj miestnym poriadne zabrať 16. januára 2018, 12:24

„Jav je zapríčinený veľkým množstvom oxidu uhoľnatého vo vzduchu, ktorý zintenzívnil proces tvorby hustých mrakov,“ uviedol hlavný špecialista meteorologickej stanice Fobos, Yevgeny Tishkovets. Tento úkaz prirovnáva k nazhromaždeniu vodnej pary v atmosfére, ktorá vyvoláva ku kondenzáciu, čo následne spôsobuje dážď. 

Domov
Zdieľať
Diskusia