Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2019, 13:17
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

V Rusku minulý týždeň vybuchol malý jadrový reaktor. Explózia zvýšila mieru radiácie a zabila piatich ľudí

ZAUJÍMAVOSTI RUSKO
Uložiť Uložené

Krajina oficiálne časť o malom jadrovom reaktore nespomenula.

Svet sa minulý týždeň dozvedel, že explózia pri vývoji raketového motora zabila v Rusku piatich výskumníkov. Krajina spočiatku informovala, že výbuch usmrtil len dvoch ľudí, ale neskôr sa tento počet zvýšil na päť. Výbuch sa odohral vo vojenskom stredisku v prístavnej oblasti mesta Archangeľsk na pobreží Bieleho mora, upozornilo Time.


Vo svete sa okamžite začalo špekulovať, čo mohlo explóziu spôsobiť, pretože v neďaleko meste Severodvinsk zaznamenali zvýšenú mieru radiácie. Túto informáciu však z internetu ruské úrady čoskoro odstránili.

Odporúčané
Po výbuchu v ruskom vojenskom stredisku zomreli dvaja ľudia. Zvýšené žiarenie je podľa ministerstva normálne Po výbuchu v ruskom vojenskom stredisku zomreli dvaja ľudia. Zvýšené žiarenie je podľa ministerstva normálne 8. augusta 2019, 17:24


Radiácia napriek tomu nemala predstavovať žiadne zdravotné riziko, avšak miestni obyvatelia vraj stihli v nasledujúcich dňoch vykúpiť väčšinu zásob jódových tabliet, ktoré sa užívajú najmä kvôli preventívnym účinkom proti radiácii.


Aj keď Rusko nechcelo priznať, čo výbuch vo vojenskom stredisko spôsobilo, vedecký riaditeľ tamojšieho inštitútu Vjačeslav Solovjev pre miestnu televíziu povedal, že výskumníci pracovali na malom jadrovom reaktore. Zatiaľ čo ruské ministerstvo obrany priznalo nehodu pri vývoji raketového motora, časť o malom jadrovom reaktore ako súćasti motora zamlčalo.


V médiách sa rozpráva o tom, či výbuch nespôsobil vývoj novej generácie strely SSC-X-9 Skyfall alias Burevestnik, ktorú Rusi predstavili minulý rok prostredníctvom animovaného videa o jej schopnostiach.

Domov
Zdieľať
Diskusia