Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. augusta 2019, 11:11
Čas čítania 0:00
Daniel Mikolášik

Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po 8 dňoch

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Lekári, ktorí počas chirurgického zákroku pochybili, nevedeli ešte niekoľko dní diagnostikovať problém, ktorý dôchodcovi sami spôsobili.

72-ročnému dôchodcovi počas chirurgického zákroku omylom vypadla zubná protéza a zasekla sa v oblasti hlasiviek. Išlo o nenáročnú operáciu, kedy mu lekári odstraňovali neškodnú hrčku v brušnej stene, avšak operačný tím mu pred zákrokom zabudol vyňať zubnú náhradu. O prípade informuje stanica CNN.

Keďže bol starček celý čas v umelom spánku, nič si nevšimol. Senilný muž sa však po šiestich dňoch opäť vrátil do nemocnice s tým, že sa mu ťažko dýcha a prehĺta. Dokonca sa sťažoval aj na krv v ústnej dutine. Lekárka Harriet Cunniffe z nemocnice James Paget vo východnom Anglicku apeluje na chirurgov, aby pred operáciou odstraňovali pacientom zubné protézy.

Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch
Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch Zdroj: Röntgenová snímka (BMJ Journals)

Pri prvom návrate do nemocnice však lekári stále neboli schopní identifikovať a diagnostikovať problém, a tak dôchodcu poslali domov s predpisom na ústnu vodu, antibiotiká a steroidy. O dva dni na to sa však všetko ešte zhoršilo. Bol prijatý do nemocnice s podozrením na aspiračnú pneumóniu, čo je závažná infekcia hrudníka.

Lekárom sa napokon podarilo identifikovať neznámy polkruhový predmet zaseknutý v krku pacienta, ktorý mu spôsobil vnútorné pľuzgiere a opuchnutie krku. Musel preto podstúpiť ďalšie chirurgické zákroky a zostal v nemocnici nasledujúcich 6 dní. Napokon sa mu krk úspešne zahojil.

Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch
Počas operácie mu v krku uviazla zubná protéza. Lekári si to všimli až po ôsmych dňoch Zdroj: Röntgenová snímka (BMJ Journals)
Domov
Zdieľať
Diskusia