Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2019, 15:01
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Našli hviezdu starú ako celý vesmír. Môže byť jednou z posledných svojho druhu

TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Od Zeme je mimoriadne vzdialená, v najbližšom období úplne zanikne.

O vesmíre vieme stále málo. A ešte menej poznatkov máme z obdobia, kedy vznikol. Ako je všeobecne známe, všetko údajne (pre vedcov ide stále o nejasnú tému) začalo Veľkým treskom, od ktorého sa začalo odvíjať ďalšie dianie. Malo sa tak udiať pred 13,8 miliardami rokov. Ako sa mali veci ešte predtým nevedno, je to jedna veľká neznáma. Vedca však našli z tohto obdobia jednu veľmi nevšednú hviezdu, informuje sciencealert.com.

Ďaleko v hlbinách našej galaxie (Mliečna dráha) sa podarilo objaviť mimoriadne staré teleso. Dostalo krkolomný názov SMSS J160540.18–144323.1  a všimli si ho výskumníci z Austrálie. Od Zeme je vzdialené až 35 000 svetelných rokov. Podľa odhadov je táto hviezda v štádiu červeného obra rovnako stará ako celý vesmír. Nájsť čosi podobné nie je vôbec jednoduché.

Ďalšia pozoruhodná vec je množstvo prítomného železa. Je ho veľmi málo. Jeho hodnoty sú 1 500 000-krát menšie ako v prípade nášho Slnka. Vedci to prirovnali ku kvapôčke vody v olympijskom bazéne. To značí, že teleso vzniklo v počiatočných fázach vesmíru.

Domov
Zdieľať
Diskusia