Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. augusta 2019, 12:48
Čas čítania 7:51
Karin Filkaszova

Najprv našli žiadosť o výkupné, potom mŕtve telo 6-ročnej dcéry vo vlastnej pivnici. Vražda JonBenet Ramseyovej je stále nevyriešená

Najprv našli žiadosť o výkupné, potom mŕtve telo 6-ročnej dcéry vo vlastnej pivnici. Vražda JonBenet Ramseyovej je stále nevyriešená
Zdroj: Ken Kistler/Public Domain Pictures
ZAUJÍMAVOSTI STRAŠIDELNÉ PRÍBEHY
Uložiť Uložené

6-ročné dievčatko zabili vo vlastnom dome, no vinník sa nikdy nenašiel. Konšpiračných teórií však existuje veľa

Predtým, ako celé Spojené kráľovstvo šokoval prípad zmiznutej Madeleine McCannovej, v Spojených štátoch sa nerozprávalo o ničom inom, než o záhadnej vražde 6-ročnej JonBenet Ramseyovej. 

Rodičia najskôr vo svojej kuchyni našli list s požiadavkami o výkupné, čo naznačovalo, že JonBenet niekto uniesol. Jej bezvládne telo však bolo v ten istý deň objavené v pivnici vlastného domu. Tento zvláštny sled udalostí nedával žiadny zmysel a dodnes je prípad vraždy malého dievčatka nevyriešenou záhadou. 

Odporúčané
Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším Madeleine McCannová zmizla ako 3-ročná. Nezvestné dievčatko vyvolalo mediálny ošiaľ, ktorý ničí životy jej najbližším 7. augusta 2019, 17:13

Pozornosť médií a policajtov okamžite smerovala na rodičov, ktorí boli od začiatku hlavnými podozrivými. Na ich usvedčenie sa však nikdy nenašiel žiaden hmotný dôkaz a vyšetrovatelia tým pádom stratili drahocenný čas na pátranie po pravom vinníkovi. 

Od vraždy JonBenet prešlo takmer 23 rokov, počas ktorých sa objavilo množstvo špekulácií o tom, čo sa na Vianoce v roku 1996 naozaj odohralo. Na zozname podozrivých sa ocitlo viac ako 1600 ľudí a dokonca sa po čase k vražde niekto aj falošne priznal. 

V článku si prečítaš:
  • Ako JonBenet zomrela a kde našli jej telo
  • Čo všetko sa stalo rodine Ramseyovcov na Vianoce 1996
  • Prečo mohla mať súťaž krásy niečo spoločné s jej smrťou
  • Prečo z vraždy podozrievali jej rodinu
  • Aké chyby vo vyšetrovaní nastali
  • Čo bolo napísané v žiadosti o výkupné
  • Prečo je prípad neuzavretý, keď sa k vražde priznali dvaja ľudia
  • Čo stálo v liste, kde sa pedofil priznáva kamarátovi k vražde JonBenet
  • Aké teórie o vražde JonBenet existujú


Kráľovná krásy od útleho veku

JonBenet sa narodila v roku 1990 a bola druhorodeným dieťaťom Johna a Patsy Ramseyových, ktorí mali spolu v roku 1987 ešte syna Burkea. John bol druhýkrát ženatý a z prvého manželstva mal 3 deti, no jedna z dcér mu zomrela pri autonehode vo veku 22 rokov. Táto tragická udalosť sa stala 4 roky pred smrťou jeho druhej dcéry JonBenet. 

John bol podnikateľom a prezidentom spoločnosti, ktorá sa zaoberala počítačovými systémami. Rodina Ramseyovcov bola preto dobre finančne zabezpečená a tento fakt neskôr zohral úlohu v žiadosti o výkupné v prípade vraždy JonBenet. 

Odporúčané
Študentku naposledy videli opitú v aute muža, ktorý dnes sedí za inú vraždu. Jej telo však nikdy nenašli a už 9 rokov je nezvestná Študentku naposledy videli opitú v aute muža, ktorý dnes sedí za inú vraždu. Jej telo však nikdy nenašli a už 9 rokov je nezvestná 15. augusta 2019, 10:42

Johnova druhá žena Patsy bola bývalá kráľovná krásy a JonBenet odmalička povzbudzovala, aby aj ona pokračovala v matkiných šľapajách. Už vo svojich šiestich rokoch mala JonBenet za sebou niekoľko detských súťaží krásy a dostávala sa do povedomia miestnych hľadačov detských talentov. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Drop Dead Sisters! (@dropdeadsisterspodcast) on

V útlom veku bolo dievčatko držiteľkou titulov ako sú Royale Miss Ameriky, Malá Miss Charlevoix a Malá Miss Colorado. Tiež vyhrala národnú mini-miss krásy a dokonca sa objavila na titulnej stránke niekoľkých časopisov určených pre propagovanie detských modelov. 

Aktívna účasť v podobných súťažiach viedla k podozreniu, že jej únos a nasledovnú vraždu naplánoval niekto, kto si JonBenet takýmto spôsobom vyhliadol. Vlna kritiky sa však zniesla aj na Patsy, ktorej ľudia vyčítali, že dcéru okrádala o detstvo a naservírovala ju ako obeť pre pedofilov. Súťaže krásy však boli práve tým hlavným dôvodom, prečo vražda malého dievčatka upútala takú obrovskú mediálnu pozornosť. 

Najsmutnejšie Vianoce rodiny Ramseyovcov

Osudný deň pre rodinu Ramseyovcov nastal večer 25. decembra 1996.  Rodina strávila deň na vianočnom večierku u svojich známych a po príchode domov o deviatej večer rodičia uložili obe deti do postele. Sami šli spať krátky čas po nich. 

Ako prvá sa zobudila Patsy o piatej ráno a keď zišla po schodoch dolu do suterénu, na kuchynskej linke si všimla 3 listy papiera. Na nich bola zdĺhavými vetami ručne napísaná žiadosť o výkupné. 

6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou
6-ročnú kráľovnú krásy našli na Vianoce zavraždenú v pivnici vlastného domu. Jej smrť je dodnes nevyriešenou záhadou Zdroj: Wikimedia

List bol adresovaný najmä otcovi Johnovi a stálo v ňom, že únoscovia žiadajú 118-tisíc dolárov pre bezpečný návrat dcéry. Rodine sa vyhrážali, že ak by informovali akúkoľvek políciu, JonBenet s určitosťou zabijú. Ak však splnia všetky dané podmienky, dievčatko neutrpí žiadnu ujmu na zdraví a môže sa vrátiť bezpečne domov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 68164 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kvôli čomu bol už samotný list podozrivý 
  • Aké nevhodné kroky urobili rodičia krátko po zmiznutí dcéry
  • Komu sa podarilo nájsť bezvládne telo dievčatka v pivnici
  • Prečo sa vyšetrovanie najskôr sústredilo výlučne na rodičov
  • Kto sa stihol k vražde priznať
Domov
Zdieľať
Diskusia