Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. augusta 2019, 10:34
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

Vedci vyrobili vodku v zakázanej zóne Černobyľu. Nie je rádioaktívna

ZAUJÍMAVOSTI CHERNOBYL
Uložiť Uložené

Ide o prvý produkt na svete z plodín vypestovaných v okolí jadrovej elektrárne.

Vedecký tím na čele s profesorom Jimom Smithom sa rozhodol pomôcť komunitám, ktoré výbuch jadrovej elektrárne v Černobyle zasiahol ekonomicky najviac. Výskumy podľa BBC zistili, že je možné z obilnín a vody v zakázanej zóne spraviť vodku, ktorá bude zdravotne absolútne nezávadná a nehrozí ani rádioaktivita. „Každý chemik potvrdí, že keď niečo destilujete, nečistoty ostanú medzi zbytkami,“ dodáva Smith. 

Svoje zistenia vedci diskutovali aj s univerzitou v Southamptone, kde majú obrovské laborátorium na analýzu rádioaktivity. Tí potvrdili, že hodnoty všetkých použitých produktov zo zakázanej zóny Černobyľu sú na minime, a tak vznikla vodka s názvom Atomik.

Odporúčané
Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) Likvidátor Černobyľu: Strážil som zakázanú zónu okolo reaktora, zlodejov sme tam mohli aj strieľať (Rozhovor) 5. júna 2019, 12:32

Ide o historicky prvý produkt vyrobený zo surovín nachádzajúcich sa v bezprostrednej blízkosti miesta jadrovej nehody. Zároveň má projekt pozitívnu myšlienku, keďže zisk z predaja bude venovaný Ukrajincom, ktorých sa katastrofa dotkla ekonomicky najviac. 

Zatiaľ bola vyprodukovaná len jedna fľaša a výsledok mal podľa The Mirror možnosť ochutnať odborník zo známeho baru Swift v Soho. Ten tvrdí, že ide o klasickú pšeničnú vodku bez ovocných tónov. Autori majú v pláne tento rok predať prvých 500 fliaš turistom, ktorí zakázanú zónu Černobyľu navštívia. 

Odporúčané
Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) Ilegálny prieskum Černobyľu je nebezpečný, najstrašidelnejšie je podzemie nemocnice (Rozhovor) 23. mája 2019, 11:01
Domov
Zdieľať
Diskusia