Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
7. augusta 2019, 12:20
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Mesiac je o 150 miliónov rokov starší, ako sme predpokladali, čím sa ovplyvnil aj minimálny vek Zeme

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vek našej planéty úzko súvisí so vznikom Marsu.

Podľa štúdie publikovanej v Nature Geoscience mal Mesiac vzniknúť 50 miliónov rokov po vytvorení našej slnečnej sústavy, čím by bol o 150 miliónov rokov starší, než vedci doposiaľ predpokladali. Ako tento výskum ovplyvňuje taktiež vek našej planéty objasnil vedúci štúdie Maxwell Thiemens.

Keďže bola formácia Mesiaca poslednou významnou planetárnou udalosťou po vzniku Zeme, vek Mesiaca poskytuje taktiež minimálny vek pre planétu Zem,“ cituje jeho vyjadrenie LiveScience.

Odporúčané
Okolo Zeme nepozorovane preletel najväčší tohtoročný asteroid. Mohol udrieť 30-krát väčšou silou ako jadrová bomba v Hirošime Okolo Zeme nepozorovane preletel najväčší tohtoročný asteroid. Mohol udrieť 30-krát väčšou silou ako jadrová bomba v Hirošime 26. júla 2019, 12:20

Vyššie priložená štúdia vychádza zo vzoriek mesačných hornín, ktoré boli zozbierané v priebehu misií Apollo, čím sa vedci dostali k tomu, že Mesiac začal vznikať už 50 miliónov po vytvorení našej slnečnej sústavy. Vek Mesiaca býva odhadovaný zhruba na 4,5 miliardy rokov.

Mesiac mal pravdepodobne vzniknúť po zrážke pôvodnej Zeme s planétou veľkosti Marsu. Aj z tohto dôvodu majú zrejme Zem a Mesiac takmer rovnaké chemické zloženie. Je teda možné, že po náraze spomínanej planéty veľkosti Marsu do mladej verzie Zeme sa niektoré vzácne prvky modrej planéty preniesli na Mesiac. Ich pôvod z iných častí nášho solárneho systému je údajne nepravdepodobný.

Domov
Zdieľať
Diskusia