Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
9. augusta 2019, 19:03
Čas čítania 0:00
Vl Mi

Drogy nikdy nebrali, so symfonickým orchestrom hrali oveľa skôr ako Rytmus. 20 zaujímavostí o Desmode, ktoré si (možno) nevedel

Drogy nikdy nebrali, so symfonickým orchestrom hrali oveľa skôr ako Rytmus. 20 zaujímavostí o Desmode, ktoré si (možno) nevedel
Zdroj: Facebook/desmod
HUDBA DESMOD
Uložiť Uložené

Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o kapele vedieť.

Kapela Desmod je tu s nami už vyše tri dekády. Má desiatky chytlavých skladieb, odohrali stovky koncertov, milujú ich tisíce fanúšikov. Kapelu vznikla v roku 1988, pôvodne hrali metal. Neskôr začali hrať rockové skladby. Spísali sme pre teba dvadsať zaujímavostí, ktoré by si mal o kapele vedieť.

Odporúčané
Odmietli hrať pre Smer, potom sa im vyhrážali. 20 zaujímavostí o Horkýže Slíže, ktoré si (možno) nevedel Odmietli hrať pre Smer, potom sa im vyhrážali. 20 zaujímavostí o Horkýže Slíže, ktoré si (možno) nevedel 21. júla 2019, 8:26
  • Prvé demo kapely vzniklo v roku 1997. Rok na to si ich všimli televízie, vyšiel ich prvý oficiálny singel Jano H.K. 
  • Kapelu dnes tvoria Mário „Kuly“ Kollár (spev), Jano Škorec (bicie, perkusie), Dušan Minka (bassgitara, vokály), Rišo Synčák (gitara), Martin „Redface“ Cibulka (kláves, vokály).
  • V roku 2001 boli na Slovak Grammy nominovaní na Objav roku.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DESMOD (@desmod.sk),

  • Prvým štúdiovým albumom bol 001 (2000), nasledovali Mám chuť... (2001), Derylov svet (2003), Skupinová terapia (2004)m Uhol pohľadu (2006), Kyvadlo (2007), Vitajte na konci sveta (2010), Iný rozmer (2011), Javorový album (2012) a Molekuly zvuku (2017).
  • Drogy nebrali, vraj keď začínali ešte neboli. Alkohol im ale cudzí nebol. „Vždy pred koncertom sme si dali pivo alebo nejaké panáky. Dalo by sa povedať, že z tých našich idolov sme si vzali asi to najhoršie, a tak sme fungovali. Prešli sme si tým a je to už za nami. Je však pravda, že ten žúrkový život sme milovali. Ale až teraz si uvedomujem, že to nebolo dobré a nebola to správna cesta,“ povedal pre Plusku Kuly a narážal na to, že jeho životný štýl sa podpísal na zdraví – diagnostikovali mu cukrovku.
  • Svoj tretí album Derylov svet nahrávali na dvakrát. Po ukončení nahrávania sa z počítača vyparila celá nahrávka. Museli tak album nahrávať odznova. Krstili ho v roku 2003 televízni zabávači Andy Kraus a Peter Marcin.

  • V roku 2003 v marci vznikol klip k jednej z najznámejších piesní kapely To nie je možné. Animovaný klip nadväzuje na postavičky z obalu albumu. Klip zabodoval a po prvom týždni nasadenia obsadil miesta v hitparádach.
  • Druhý hit z albumu Derylov svet bol Hemeroidy, pričom pôvodne ani singel nemal byť na albume. K pesničke je oficiálny klip z live koncertu Dni Európy v Nitre. Natáčal sa v máji v roku 2003. Pesnička bola veľmi obľúbená, po krátkom čase sa umiestnila na prvých priečkach hitparád.
  • V roku 2003 kapela získala malého Zlatého slávika, stala sa objavom roka a za rok odohrali 162 koncertov.
Odporúčané
Jožo Ráž by chcel na Slovensku diktatúru, za mlada odohrali 200 koncertov ročne. 20 zaujímavostí o Eláne, ktoré si (možno) nevedel Jožo Ráž by chcel na Slovensku diktatúru, za mlada odohrali 200 koncertov ročne. 20 zaujímavostí o Eláne, ktoré si (možno) nevedel 6. marca 2019, 18:49
  • Spevák skupiny Kuly sa zúčastnil nahrávania skladby G8. Igor Timko z No Name, Kuly z Desmodu, Rasťo Kopina z Nocadeň, Vratko z Inekafe, Miko Hladký z Gladiátoru či Kuko z Horkýže Slíže – pesničkou Vráť trochu lásky medzi nás vzdali hold zosnulému hudobníkovi Dodovi Dubánovi.

  • O Desmode je známe, že v ňom už nie je ani jeden z pôvodných zakladateľov.
  • V roku 2004 prišla skladba Na tebe závislý a stala sa obrovským hitom. Skladba dostala dokonca ocenenie od SOZY Najúspešnejšia skladba. V tom istom roku Desmod spojil sily so Zuzanou Smatanovou a nahrali hit Pár dní.
  • Na požiadanie TV Markíza Desmod prespieval skladbu V dolinách pre finále reality šou Big Brother.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DESMOD (@desmod.sk),

  • Spevák Kuly chcel byť kamionistom po vzore svojho strýka. „S jeho červeným trambusom sme pochodili celé Slovensko. Neskutočne ma to bavilo, vôbec mi neprekážalo, že sedím dlhé hodiny v kabíne a pozerám sa, ako ubieha krajina, potom auto zastane, chlapi vykladajú, nakladajú a ide sa ďalej. Pre mňa to bolo čarovné,“ povedal v rozhovore pre Hospodárske noviny.
  • Desmod sa v roku 2006 stal prvou kapelou v histórii, ktorá porazila Elán v najväčšej slovenskej diváckej ankete Zlatý slávik.
  • V roku 2008 Desmod spolupracoval s TV JOJ a nahrali pesničku Lavíny pre úspešný seriál Panelák. Z pesničky aj zo seriálu sa stali hity. Pieseň sa stala v rámci udeľovania Zlatých slávikov Hitom roka.
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa DESMOD (@desmod.sk),

  • Desmod si zahral so symfonickým orchestrom oveľa skôr ako napríklad Rytmus, a to v roku 2008. Vstupenky na SYMPHOMUSIQ TOUR sa predali za pár týždňov.
  • V roku 2012 a 2013 kapela získala Absolútneho slávika.
  • Názov skupiny je inšpirovaný menom druhu netopiera desmoda červeného (Desmodus rotundus), ktorý sa živí saním krvi cicavcov. „Ten netopier je dosť špecifický, pretože má veľmi mäkké vankúšiky na labkách a zviera takmer necíti, keď sa ho dotkne. Má tiež veľmi ostré zuby a zviera ani nepostrehne, keď sa mu zahryzne do kože,“ vysvetlil Kuly.
  • Desmod dlho tvrdil, že kampaň politickým stranám robiť nebude. Opak sa stal pravdou, kapela bola hlavnou tvárou mítingov politickej strany Smer v roku 2016.
Domov
Zdieľať
Diskusia