Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2019, 16:07
Čas čítania 0:00
Matúš Majer

Aby mohli žobrať, musia si kúpiť licenciu. Švédske mesto zaviedlo kontroverzné pravidlo

ZAUJÍMAVOSTI FINANCIE PENIAZE
Uložiť Uložené

Žobranie v meste Eskilstuna bude o niečo drahšie.

V slovenských uliciach nájdeš ohromné množstvo žobrajúcich ľudí, a to najmä v Bratislave. Švédske mesto Eskilstuna, ktoré leží neďaleko Štokholmu, sa však s týmto problémom rozhodlo zatočiť, informoval britský denník The Guardian.

Aby mohli ľudia žobrať na ulici, budú si musieť zaobstarať licenciu, ktorá stojí približne 23 €. Licencia trvá tri mesiace a vybaviť sa dá cez internet či na policajnej stanici, o tri mesiace treba zaplatiť ďalších 23 € alebo sa z ulíc vytratiť. Ak totiž polícia nájde žobráka bez licencie, vyjde ho to poriadne draho, keďže bude čeliť pokute až 371 €, teda rovných 4 000 švédskych korún.

Nové licencie však vo svete vyvolali množstvo kontroverzie. Jedna strana sa prikláňa k názoru, že sa takýmto spôsobom vlastne legalizuje a podporuje žobranie, podľa druhej ide o fantastický nápad.

Celá filozofia licencií totiž spočíva v tom, aby sa žobráci na pýtanie peňazí jednoducho vykašľali a radšej sa zverili do rúk sociálnym službám, kde o nich bude dobre postarané. Či však nová mestská vyhláška žobrákov z ulíc naozaj dostane, ukáže až čas.

Aby mohli žobrať, musia si kúpiť licenciu. Švédske mesto zaviedlo kontroverzné pravidlo
Zdroj: unsplash
Domov
Zdieľať
Diskusia