Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2019, 19:01
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

15-roční Slováci svoj prvý sex neľutujú, najčastejšie sa chránia kondómom

ZAUJÍMAVOSTI SLOVÁCI
Uložiť Uložené

Národná správa si posvietila na to, ako mladí Slováci vnímajú svoje prvé sexuálne skúsenosti.

Niektorí 15-roční Slováci sú s načasovaním svojho prvého sexuálneho zážitku spokojní, iní by boli radšej, keby k nemu prišlo neskôr. Tieto skutočnosti vychádzajú zo štúdie Health Behaviour in School Aged Children (HBSC).

Z národnej správy publikovanej TASR vieme, že podľa 36 % 15-ročných Slovákov a 28 % 15-ročných Sloveniek ich sex prišiel v ten pravý čas. Len 16 % 15-ročných chlapcov by si želalo, aby k ich prvej sexuálnej skúsenosti prišlo neskôr.

Odporúčané
Koľko promile Slováci nafúkali v piatok v centre mesta? Koľko promile Slováci nafúkali v piatok v centre mesta? 2. mája 2019, 18:38

Slovenské dievčatá sú ale v tomto bode odlišné. Keby mohli vrátiť čas, svoj prvý sex by si radšej odložilo na neskôr 33 % opýtaných dievčat. Až 23 % mužských respondentov bolo ďalej názoru, že sa ich prvá sexuálna skúsenosť mohla odohrať aj skôr. V tomto bode s nimi súhlasili len 2 % dievčat.

Zhruba štvrtina chlapcov a dievčat sa nad prvou sexuálnou skúsenosťou nezamýšľala. Štúdia ďalej spomína aj ochranu proti neželanému tehotenstvu. Mladí Slováci sa najčastejšie pri sexe chránia pomocou kondómov, hormonálnu antikoncepciu využívajú až na druhom mieste. Skúsenosť so sexuálnym stykom priznalo 11 % opýtaných 15-ročných dievčat a 17 % chlapcov.

Domov
Zdieľať
Diskusia