Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
4. augusta 2019, 7:00
Čas čítania 0:00
Barbara Leschingerová

10 najlepších filmov Brada Pitta

10 najlepších filmov Brada Pitta
FILMY A SERIÁLY 10 NAJLEPŠÍCH FILMOV HOLLYWOODSKYCH HERCOV BRAD PITT NAJLEPŠIE FILMY HERCOV TOP 10
Uložiť Uložené

Brad Pitt berie svoju prácu naozaj vážne. V jeho hereckej kariére nájdeme rôznorodé postavy a kvalitné filmové projekty.

Spomínaš si na našu obľúbenú rubriku top 10 filmov od daného herca? Po dlhšej pauze sa vraciame so slávnymi hercami, ktorí na sebe makali už od mladého veku a prispeli do sveta kinematografie nezabudnuteľnými rolami.

Nová tarantinovka Once Upon a Time in Hollywood sa nám nezadržateľne blíži, a tak sme sa v redakcii zhodli na tom, že je najvyšší čas zostaviť rebríček 10 najlepších filmov dvoch nesmierne talentovaných a mnohotvárnych hercov, akými sú Brad Pitt a Leonardo DiCaprio. Bolo pre nás náročné zhodnúť sa na ich najlepšom filme, no napokon sme v oboch prípadoch zostavili uspokojivú desiatku so zameraním na výrazný herecký výkon.  

Brad Pitt začínal s herectvom malými rolami v seriáloch a postupom času začala jeho kariéra naberať obrátky, až sa nakoniec vypracoval na áčkového herca. Ak sa chceš dozvedieť viac o jeho ceste do Hollywoodu, klikaj na náš článok tu. Teraz sa už môžeme naplno vrhnúť na herecké umenie Brada Pitta a jeho 10 najlepších filmov podľa našej redakcie.

10 najlepších filmov Brada Pitta
Zdroj: 20th Century Fox/Warner Bros./Universal Pictures/Focus Features/Fox Searchlight Pictures/Paramount Pictures
 

10. Strom života (The Tree of Life, réžia: Terrence Malick, 2011) 

Pri dráme Strom života od Terrenca Malicka sa diváci rozdeľujú na tých, ktorí pri filme zaspávajú, no ďalší pri ňom mľaskajú blahom. Pomalé tempo snímky a poetická forma nie je jednoducho pre každého, ale pokiaľ sa naladíš na režisérovo poňatie tohto skvostu, budeš nadmieru spokojný.

Napriek tomu, že v hlavných rolách uvidíš také hviezdy, ako sympaťáka Brada Pitta, charizmatického Seana Penna či zvodnú Jessicu Chastain, ich herecké kreácie nebudú natoľko pôsobivé, ako množstvo prírodných scenérií a záhadných metafor, ktoré Strom života ponúka naozaj nespočetne. Trojitá nominácia na Oscara za rok 2012 v kategóriách najlepšieho filmu, kamery a réžie bola rozhodne zaslúžená.

 
9. Trója (Troy, réžia: Wolfgang Petersen, 2004)

V roku 2004 prišla do kín adaptácia Homérovho gréckeho eposu o Trójskej vojne. Ty si možno nepamätáš, kedy si tento veľkofilm videl prvýkrát v televízii, ale my si veľmi dobre spomíname, ako sme na veľkom plátne sledovali ohromujúce zábery a pôsobivé súboje so zatajeným dychom.

Pittove stvárnenie Achilla nás stále baví a nevieme si predstaviť, že by rolu gréckeho hrdinu nakoniec nedostal. Príprava na natáčanie však nebola jednoduchá. Brad musel trénovať šesť mesiacov, aby sa jeho telo dostalo do požadovanej formy. Vyšportovaný Achilles v brnení nás ohúril na začiatku filmu v súboji s mohutným bojovníkom Boagriom, ktorého porazil jedným ťahom a získal si našu pozornosť až do konca.

8. Interview s upírom (Interview with the Vampire: The Vampire Chronicles, réžia: Neil Jordan, 1994)

Spisovateľka Anne Rice začala písať upírsku poviedku zasadenú do 18. storočia v New Orleans, avšak napokon sa z nej vyvinul plnohodnotný román, z ktorého v 90. rokoch vzišlo filmové spracovanie na čele s Bradom Pittom, Tomom Cruisom a mladučkou Kirsten Dunst.

Rozprávačom príbehu je majiteľ plantáže Louis, ktorého hlboko zasiahla smrť manželky a dieťaťa. V ťažkých chvíľach za ním prichádza zlovestný upír menom Lestas s ponukou na nesmrteľný život. Louis sa chtiac nechtiac podvolí a prijme premenu na upíra, avšak čoskoro zistí, že Lestasove praktiky sa mu vôbec nepozdávajú.

Napriek tomu, že na Brada doliehalo natáčanie v noci, tak predviedol slušný herecký výkon. Interview s upírom nesmie chýbať v rebríčku pre jeho temnú atmosféru, kostýmy a make-up. V neposlednom rade nás zaujal námet o nesmrteľnosti, moci a osamelosti upírskeho života.

7. Podfu(c)k (Snatch, réžia: Guy Ritchie, 2000)

Guy Ritchie sa tohto roku postaral o hranú adaptáciu Aladina s Willom Smithom, no jeho azda najznámejším režijným počinom je kriminálna komédia Snatch. Ritchieho klasike z roku 2000 kraľuje Brad Pitt s postavou rómskeho boxera, no rozhodne za ním nezaostáva ani dnes už mimoriadne populárny Jason Statham či drsný Vinnie Jones.

Títo traja a mnohí ďalší herci ťa so svojimi dialógmi zahrnú obrovským množstvom vynikajúcich hlášok. Jedinou nevýhodou filmu je azda iba veľká hŕba postáv, v ktorých sa na prvé pozretie divák orientuje iba veľmi problematicky. Môžeš to brať ale zároveň tak, že máš o dôvod navyše, aby si si dal túto šialenú jazdu ešte raz.

 

6. Spáči (Sleepers, réžia: Barry Levinson, 1996)

Príbeh natočený podľa románu Lorenza Carcaterra sa začína v newyorskej štvrti nazvanej Hell's Kitchen, kde vyrastajú štyria kamaráti, ktorí vymýšľajú rôzne darebáctva. Jeden zdanlivo neškodný žart vyústi do tragického konca a chlapci sú nútení stráviť nejaký čas v nápravnom zariadení pre mladistvých. 

Vo Wilkinsonom nápravnom ústave ich nečaká nič dobré, pretože tam vládne sadistický dozorca Nokes, ktorý aj so svojimi kumpánmi chlapcov sexuálne zneužíva, bije a psychicky týra. Ani po rokoch nedokáže štvorica kamarátov zabudnúť na zverstvá, ktoré tam zažili, a preto sa rozhodnú pre vytúženú pomstu.

Krimi dráma Spáči vplýva na diváka ťaživou atmosférou, pričom umožňuje hercom prejaviť vyhrotené emócie. Brad Pitt stvárnil dospelého Michaela, jedného z chlapcov, ktorí zažili traumu v ústave a stal sa z neho právnik. V snímke Sleepers potvrdil, že nie je len peknou tvárou, ale aj serióznym hercom.

5. Legenda o vášni (Legends of the Fall, réžia: Edward Zwick, 1994)

Príbeh ťa zavedie na americký vidiek k plukovníkovi Ludlowovi a jeho trom synom, ktorých zmení láska k jednej žene a poznačí ich vojna. Návrat domov sprevádza rodinná tragédia a bratia si začínajú uvedomovať, že nič už nebude také ako predtým.  

Nenechaj sa odradiť zábermi na Brada v úlohe Tristana ako cvála na koni a dlhé vlasy mu vejú vo vetre. Nejde o žiadnu telenovelu, ale o kvalitnú dramatickú snímku, kde dominujú komplikované vzťahy medzi bratmi s krásnou Susannah. Oceníš scény v divokej prírode a podmanivú hudbu skladateľa Jamesa Hornera.

4. 12 opíc (Twelve Monkeys, réžia: Terry Gilliam, 1995)

Štvrté miesto sme udelili Bradovmu úžasnému stvárneniu blázna Jeffreyho Goinesa v sci-fi thrilleri s názvom 12 opíc. Hlavná postava James Cole prichádza do kontaktu s Jeffreym v psychiatrickom zariadení, kam ho uväznia, pretože jeho varovania z budúcnosti znejú ako šialené výmysly. Brad sa začal pripravovať na rolu už dva týždne pred natáčaním, kedy sa zavrel do hotelovej izby a vyhýbal sa ľudskému kontaktu.

Režisér Terry Gilliam mal spočiatku obavy či Brad zvládne zahrať tak náročnú rolu pomäteného Jeffreyho. Poslal ho za hlasovým koučom, aby mu pomohol s dialektom. Nemusel sa vôbec strachovať, stačilo mu ukradnúť cigarety a dostal presne taký herecký výkon, aký požadoval. Za stvárnenie Jeffreyho sa mu podarilo získať svoj prvý Zlatý glóbus a nomináciu na Oscara.


3. Sedem (Se7en, réžia: David Fincher, 1995) 

S pribúdajúcimi rokmi sa Bradovi darilo kariérne rásť a postupne sa mu hrnuli ponuky od známych režisérov. David Fincher ho po krimi dráme Sedem obsadil do Klubu bitkárov a zrejme si ho obľúbil, pretože s ním obnovil spoluprácu na Podivnom prípade Benjamina Buttona. 

V Se7en sa detektív Somerset a jeho nový kolega Mills vydajú po stopách masového vraha, ktorý zanecháva po sebe brutálne vraždy v podobe siedmich smrteľných hriechov. Kruté a premyslené činy vraha ich privádzajú do zúfalstva, pričom sa snažia preniknúť do jeho chorej mysle a zastaviť ho v ďalších zverstvách.

Ak si tento mrazivý thriller ešte nevidel, musíš to rýchlo napraviť. Fincher ho zasadil do depresívneho prostredia s vynikajúcim hereckým obsadením, do ktorého Brad zapadol úplne prirodzene. My sme si ho obľúbili najmä kvôli neustálemu napätiu, ktoré vyvrcholí nečakaným koncom.  

2. Klub bitkárov (Fight Club, réžia: David Fincher, 1999)

Rozprávač príbehu trpí nespavosťou a navštevuje podpornú skupinu pacientov s ťažkými chorobami, kde stretne Marlu, ktorá rovnako ako on predstiera chorobu. Keď sa však zoznámi s Tylerom, jeho život sa celkom zmení. Spoločne založia tajný klub bitkárov, ktorý sa bude riadiť prísnymi pravidlami. 

Bez Klubu bitkárov by tento rebríček ani nemohol vzniknúť. Charizmatický Tyler Durden patrí medzi tie najvýraznejšie postavy, aké Brad Pitt v minulosti stvárnil, a preto si zaslúži druhé miesto. Oceňujeme, že Brad kvôli filmu poctivo cvičil v posilňovni a spolu s Edwardom Nortonom absolvoval základné lekcie niektorých bojových umení. 


1. Nehanební bastardi (Inglourious Basterds, réžia: Quentin Tarantino, 2009)

Pravdepodobne nebudeš prekvapený z nášho prvého miesta, veď ako by sme mohli zabudnúť na Pittove humorné pokusy o taliansky prízvuk a nezvyčajnú krutú záľubu v skalpovaní Nacistov? Tarantinovi Nehanební bastardi sú pre nás jasným víťazom nielen z hľadiska príbehu, ale aj pre famózne Bradove stvárnenie nadporučíka a vodcu bastardov Alda Rainea. 

Možno si nevedel, že skalpovanie nemeckých vojakov si Brad vyskúšal už v Legende o vášni, ale až v bastardoch sa divákom vryl do pamäti, najmä keď si vychutnal nemeckého dôstojníka Hansa Landa. My sa už nevieme dočkať, čo Pitt predvedie po boku Leonarda DiCapria a Margot Robbie, ale sme si istí, že sa budeme mať na čo pozerať.  

 

Bonus: Dannyho jedenástka (Ocean's Eleven, réžia: Steven Soderbergh, 2001)

Trilógiu v réžii Stevena Soderbergha o premyslených lúpežiach Dannyho Oceana a jeho šikovného tímu by sme nezaradili medzi najlepšie Pittove projekty, ale neodpustili by sme si, keby sme ich nespomenuli aspoň prostredníctvom bonusu. Rusty Ryan v podaní Brada Pitta je nezabudnuteľnou figúrkou, ktorá nám vyčarí úsmev na tvári ešte aj dnes.

Ak sa vyznáš vo všetkých troch filmoch o partičke Dannyho Oceana, iste si si všimol ako Rusty často konzumuje nejaké jedlo. Tento nápad skrsol Bradovi, ktorý sa rozhodol dodať filmom vtipnú stránku tým, že sa počas hektických dní musí najesť a vyhľadáva miestne fastfoody. Okrem toho Rusty oplýva veľmi vycibreným módnym vkusom, skrátka celej jedenástke dodáva ten správny šmrnc, eleganciu a humor. 

Domov
Zdieľať
Diskusia