Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2019, 13:22
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na pobrežie Islandu boli vyvrhnuté veľryby, zhruba 20 z nich uhynulo

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Na ich záchranu sa spojili okrem profesionálnych tímov aj miestni ľudia.

Na pobreží juhozápadného Islandu bolo vyvrhnutých niekoľko desiatok veľrýb. Ich počet sa odhaduje na 50 až 70. Bez ľudskej pomoci by zranené zvieratá na súši nemali šancu na prežitie.

Podľa France24 až do príchodu záchranárov na mieste pomáhali taktiež dobrovoľníci. Tých malo byť okolo 90. Záchranná akcia trvala celú noc. Niektoré zo zvierat boli po nárazoch do kameňov zranené.

Odporúčané
Japonci už zabili prvú veľrybu. Len nedávno obnovený komerčný lov už má svoju obeť Japonci už zabili prvú veľrybu. Len nedávno obnovený komerčný lov už má svoju obeť 1. júla 2019, 16:54

Mnohí z vorvaňov sa nakoniec vrátili bezpečne do oceánu. Približne 20 z vyvrhnutých veľrýb však také šťastie nemali. Záchranári museli pri pomoci veľrybám počkať na príliv, počas čoho zvieratá ovlažovali vodou. Celá udalosť sa odohrala pri meste Gardur, ktorý sa nachádza zhruba 50 kilometrov od Reykjavíku, hlavného a zároveň najväčšieho mesta Islandu.

Z akého dôvodu sa takéto množstvo veľrýb dostalo na súš nebolo zatiaľ objasnené. Nanešťastie však nejde o ojedinelý prípad. Podobná udalosť sa totiž odohrala na Islande len 2 týždne dozadu. Tretie hromadné vyvrhnutie bolo zaznamenané v roku 1986, pri ktorom zomrelo 148 vorvaňov.

Domov
Zdieľať
Diskusia