Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. augusta 2019, 9:15
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Vegáni tlačia na europoslancov. Chcú si ponechať názvy ako vegánsky párok či vegánsky burger

ZAUJÍMAVOSTI VEGÁNSTVO
Uložiť Uložené

Petíciu doposiaľ podpísalo vyše 70 000 ľudí.

Aj v slovenských reštauráciách si sa dozaista stretol s pojmami ako vegánsky burger. Základom tohto jedla by malo byť samozrejme mäso a v prípade, že sa v ňom nachádza iba náhradka, ide o vegánsku verziu. Na tieto názvy si zvyklo množstvo podporovateľov rastlinnej strany, ktorým prekáža iniciatíva europoslancov. Tí by totiž podobné výrobky chceli premenovať.

Ide o zbytočné obmedziene, ktoré potlačí pozitívne zmeny. Prosím podpíšte petíciu, aby ste zabránili prijatiu tejto legislatívy,píšu jej zakladatelia. Pokiaľ by daný zákon prešiel schvaľovacím proces, z jedálnych lístkov by museli zmiznúť názvy, ako vegánsky párok, vegánsky burger a podobne.

Odporúčané
Na 1 mesiac som sa stala vegánkou. Čo takáto radikálna zmena narobila s mojím telom? Na 1 mesiac som sa stala vegánkou. Čo takáto radikálna zmena narobila s mojím telom? 4. apríla 2019, 14:29

Podporovateľov petície však príliš nepribúda. Podľa PlantBasedNews ju malo v priebehu prvých troch májových dní podpísať 19 000 záujemcov. Odvtedy sa však k boju za zachovanie pôvodných názvov vegánskych jedál zapojilo iba niečo cez 50 000 ľudí.

Za petíciou stojí organizácia s názvom ProVeg. Jeden z vedúcich z ProVeg menom Felix Domke tvrdí, že vegánske jedlá svojím názvom určite nezavádzajú spotrebiteľov. „Ľudia si naopak vyberajú vegetariánske produkty podľa názvu ako vegetariánsky burger, vegánsky párok, pretože toto pomenovanie jasne uvádza, že produkt neobsahuje mäso a iné živočíšne zložky,“ tvrdí.

Domov
Zdieľať
Diskusia