Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
3. augusta 2019, 16:26
Čas čítania 0:00
Tomáš Blahuta

Grónsko sa topí rýchlejšie. Za jeden deň zmizlo toľko ton ľadu, akoby sme 33-krát vypustili Zemplínsku šíravu

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Biela pokrývka sa zmenšuje a pre najväčší ostrov sveta bude anglický názov „Greenland“ čoraz realistickejší.

Určite si pamätáš, ako nás prednedávnom v celej Európe potrápila nepríjemná vlna horúčav, ktorá mala za následok hneď niekoľko historických rekordov. Teploty sa v určitých regiónoch vyšplhali až nad 40°C a stanovili nové miestne maximá. Pri takýchto extrémoch už ľuďom napríklad aj 33°C prišlo ako „schladenie“ a nezostávalo nič iné, len trpieť.

A práve táto vlna sa v posledných dňoch presunula až nad Grónsko, kde spôsobuje veľké roztápanie snehu a ľadu, uvádza CBS News. Hoci stále trvá sezóna topenia, do jej konca zostáva mesiac. No čísla z posledných dní sú alarmujúce. Za júl 2019 sa v Grónsku roztopilo až 197 miliárd ton ľadu.

Grónsko sa topí. Za jeden deň zmizlo toľko ľadu, akoby ste 33-krát vyparili Zemplínsku šíravu
Grónsko sa topí. Za jeden deň zmizlo toľko ľadu, akoby ste 33-krát vyparili Zemplínsku šíravu Zdroj: Unsplash.com / Frank Busch

A čo je ešte šokujúcejšie, na konci júla sa za jeden deň roztopilo až 11 miliárd ton ľadu. To je objem tridsiatich troch Zemplínskych šírav, našej najväčšej vodnej plochy. A topenie pokračuje ďalej. S hrôzou môžeme čakať na čísla a dáta, o ktorých budeme čítať napríklad už o 5 rokov.

Domov
Zdieľať
Diskusia