Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2019, 10:41
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

NASA objavila planétu podobnú Zemi, bude na nej skúmať známky života

ZAUJÍMAVOSTI NASA VESMÍR
Uložiť Uložené

Planéta nachádzajúca sa 31 svetelných rokov od Zeme vykazuje podmienky podobné pre život ako na našej planéte.

Satelitom kozmickej lode TESS (Transiting Exoplanet Survey Satellite) sa podľa CNN podarilo vo vzdialenosti 31 svetelných rokov od Zeme v súhvezdí Hydra objaviť exoplanéty obiehajúce okolo hviezdy GJ 357.

Planétu GJ 357 b vedci popísali ako horúcu Zem, a to z toho dôvodu, že jej teploty sú odhadované na 250 °C. Veľkosťou má byť zhruba o 22 % väčšia než naša planéta. „I keď nemôže byť hostiteľom života, je pozoruhodná ako tretia najbližšia tranzitná exoplanéta a jedna z najvhodnejších skalných planét na meranie zloženia atmosféry,“ povedal astrofyzik Enric Pallé.

Na GJ 357 c je teplota odhadovaná zhruba na 127 °C a veľkosťou prevyšuje Zem viac ako 3-krát. GJ 357 d je situovaná na okraji sústavy v dostatočnej vzdialenosti od svojej materskej hviezdy, vďaka čomu sa teplota odhaduje na 53 °C. Práve GJ 357 d by mohla predstavovať planétu s podobnými podmienkami pre život ako na našej planéte.

Podľa Diany Kossakowski z Max Planck Institute for Astronomy by exoplanéta mohla zachytiť dostatočné množstvo tepla na to, aby sa na jej povrchu vytvorila voda v tekutom stave. Jej veľkosť je zatiaľ neznáma. Ďalšie skúmania odborníkmi z NASA sa mimo iného zamerajú na to, či na planéte objavia možné známky života.

Domov
Zdieľať
Diskusia