Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2019, 7:43
Čas čítania 0:00
Adam Novosad

Vedci vytvorili prvý hybrid človeka a opice. Experiment musel kvôli rizikám prebehnúť v Číne

ZAUJÍMAVOSTI
Uložiť Uložené

Vedecký tím na čele so španielskymi výskumníkmi sa pochválil svojou prácou.

Skupina výskumníkov na čele so Španielom Juanom Carlosom Izpisúom vytvorila prvý hybrid človeka a opice. Výskum však nemohol prebehnúť v Španielsku, pretože tamojšie zákony výrazne limitujú možnosti výskumníkov pri testoch zahŕňajúcich výmenu genetického materiálu medzi človekom a zvieratami, informovalo El País.


Izpisúa pritom nie je nováčik v krížení rôznych druhov. Už pred dvomi rokmi sa so svojím tímom pokúšali vytvoriť hybrid človeka a prasaťa, čo nedopadlo veľmi úspešne. Vtedy sa v embryu podarilo udržať len 1 ľudskú bunku na 100-tisíc buniek prasaťa, a tak sa experiment nedal považovať za úspešný.

 


Tentokrát však mali vedci zo španielskej Murcia Catholic University či Salk Institute v Spojených štátoch amerických väčšiu nádej na úspech. Zvládli geneticky upraviť opičie embryo tak, aby bunky vytvárajúce orgány prestali pracovať. Tie potom nahradili ľudskými kmeňovými bunkami, vďaka čomu vzniklo embryo opice s ľudskými génmi.


Opica sa samozrejme nikdy nenarodila, pretože vedci prísne dodržiavajú limit 14 dní vývoja pred tým, ako embryo zničia. Modifikovaný hybrid sa preto nemôže narodiť. Napriek tomu sa mnohí vedci boja, že experimenty by mohli nešťastnou náhodou viesť k vytvoreniu nejakej formy ľudského vedomia v mozgu zvieraťa. Tieto etické otázky sú momentálne príliš kontroverzné na to, aby mohol byť výskum vykonávaný v akejkoľvek krajine.


Cieľom výskumu pritom nie je vytvoriť živý hybrid opice a človeka. Ako vraví Izpisúa, raz by chcel pomocou experimentov dosiahnuť bod, v ktorom bude vedieť vyvinúť ľudský orgán a potom ho úspešne transplantovať do tela darcu. Nebude to ľahká ani krátka cesta, ale myslí si, že etické zábrany musia byť prekonané, aby sa veda mohla posunúť dopredu.

Domov
Zdieľať
Diskusia