Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
2. augusta 2019, 8:43
Čas čítania 0:00
Viktor Kniš

YouTube algoritmus zaskočil Pil Cho a DJa Wicha, keď zverejnil pôvodného autora samplu skladby Epos

HUDBA PIL C
Uložiť Uložené

YouTube transparentne informuje o použití samplov aj v mnohých iných videách, a tak nejde o zvláštny jav, skôr férovosť voči pôvodným autorom.

Na Twitteri sa objavila verejná konverzácia medzi producentom DJom Wichom a raperom Pil Cm. Týka sa skladby Epos z roku 2015, na ktorú si teraz nárokuje práva vydavateľstvo Sony Music Entertainment kvôli tomu, že už skôr uzrela svetlo sveta pod ich krídlami pieseň, ktorej sample použil legendárny český producent.

Samplovanie je jednou z bežných techník tvorby produkcií, obzvlášť v prípade Wicha, ktorý ich takto vytvoril pravdepodobne stovky. 

Odporúčané
Po stopách samplu: Dokážeš identifikovať, aká skladba bola použitá v nasledujúcich piesňach? Po stopách samplu: Dokážeš identifikovať, aká skladba bola použitá v nasledujúcich piesňach? 12. decembra 2016, 10:43

Najprv chcel Wich od Pil Cho, aby mu túto skutočnosť vysvetlil a dodáva, že ho slovenský kolega ignoruje, a tak sa rozhodol problém riešiť verejne.

Na to mu hlava Comebackgangu odpovedá, že skontrolovala skladbu na YouTube a v skutočnosti by mal všetko vysvetliť majiteľ kanála Golden Touch. Tweety boli následne vymazané, keďže sa Wich dopátral k jadru problému. Vysvetlenia sa však domáhali aj fanúšikovia.

Pil C a DJ Wich sa na Twitteri pochytili kvôli skladbe Epos. YouTube zaznamenal porušenie autorských práv
Pil C a DJ Wich sa na Twitteri pochytili kvôli skladbe Epos. YouTube zaznamenal porušenie autorských práv

Na základe toho, čo máme možnosť vidieť pod popisom tracku Epos, sa dá usúdiť, že automatický algoritmus platformy detekoval podobnosť medzi skladbou Ethnicolor z roku 2011 od autora menom Jean-Michel Jarre a česko-slovenskou kolaboráciou z roku 2015.

V skutočnosti bola pôvodná vec vydaná ešte oveľa skôr, konkrétne v 1984 na albume Zoolook pod labelom Disques Dreyfus. 

Samozrejme, YouTube takto transparentne informuje o použití skladieb aj v mnohých iných videách, a tak nejde o zvláštny jav, skôr férovosť voči pôvodným autorom samplov. Slovenskí a českí interpreti sa však budú musieť pripraviť na to, že ich úspešné skladby bude YouTube kontrolovať o niečo viac. V tomto prípade však nejde o problém s autorskými právami, keďže to by platforma riešila vymazaním videa. 

„Išli o sample, ktorý je v tracku použitý, nevšimol som si to, je to moja chyba,“ prezrádza pre Refresher DJ Wich. Dodáva, že podobné záležitosti sú bežné a jediné, čo sa v súčasnosti mení je, adresát monetizácie: „Nič sa nemení, len monetizácia ide autorovi samplu a Sony Music Entertainment.“

„Absolútne netuším, o čo ide. Iba som zachytil, čo mi Wich písal na Twitter. Hneď som mu aj odpísal, keďže chcel, aby som to vyriešil. Jeho správa vyzerala, ako keby ma nedajbože z niečoho obviňoval. Vyriešil som to tak, že som si pozrel jeho YouTube kanál a našiel som tam to, čo som mu aj poslal. Tým to pre mňa haslo,“ dodáva pre Refresher Pil C.

Domov
Zdieľať
Diskusia