Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
1. augusta 2019, 10:22
Čas čítania 0:00
Jakub Paulík

Na opustenom ostrove sa nahromadilo 18 ton odpadu, denne na ňom pribudnú tisícky kúskov plastu

ZAUJÍMAVOSTI ODPAD ŽIVOTNÉ PROSTREDIE
Uložiť Uložené

Vzdialený od civilizácie, no predsa zaplavený odpadom. Taký je Henderson Island.

Neobývaný Henderson Island sa od najbližšej civilizácie nachádza približne 5 500 kilometrov a v roku 1988 sa stal ostrov svetovým kultúrnym dedičstvom UNESCO.

Kvôli nezodpovednému ľudskému prístupu bol však napriek tomu zaplavený zhruba 18 tonami odpadu. Podľa The Guardian má na miestnej 2,5 kilometra dlhej pláži každý deň pribudnúť niekoľko tisíc kusov plastu. Len na 600 metroch pláže bolo nájdených 909 vrchnákov od fliaš.

Odporúčané
Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu Polovica žltého kontajneru nie je plast, Slovákom triedenie nejde. Navštívili sme skládku, kde leží 600 000 ton odpadu 15. júla 2019, 15:13

Na ostrov sa preto vydali ochrancovia prírody, ktorí na začiatku z pláže odstraňovali rybárske bóje. Tých mali dokopy nazbierať približne 1 200. Ďalej sa snažili z miesta odpratať väčšie kusy plastu, ako fľaše na vodu, nádoby, toaletné mysy a podobne. Vrchnáky od fliaš sa spočiatku nechávali na mieste.

 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame

The state of one of the world's most remote uninhabited beaches before our expedition team cleaned it... . @nzstuff website have published three excellent articles on the Henderson Island project. . Some great pictures and footage taken by @mcgregor1 and brilliant reporting by @avancenz. . https://interactives.stuff.co.nz/2019/07/henderson-island-rubbish-plastic-ocean-waste/chapter1/ #hendersonisland #marinedebris #hendersonexpedition #globalgoals #lifebelowwater #oceanconservation #ocean #plasticpollution #zerowaste #noexcuseforsingleuse #bethechange #saveourseas #savetheturtles #protectblue #oceanadvocate #trashtag #trashtagchallenge #collaboration #visitpitcairn

Príspevok, ktorý zdieľa Jon Slayer (@jonslayer),

Rozhodne cítite väčší dopad pokiaľ sa zameriate na bóje a väčšie predmety, pretože skutočne vidíte ten rozdiel,“ cituje slová amerického enviromentalistu Bretta Howella The Guardian, ktorými odôvodnil postup jeho skupiny. 60 % vyzbieraného odpadu malo pochádzať z rybárskeho priemyslu. 40 % hmotnosti tvorili rybárske bóje a zvyšných 20 % laná a siete.

Väčšina plastu má pochádzať z Južnej Ameriky alebo z lodí, ktoré sa plavili okolo. Howellov tím však našiel na mieste predmety z Japonska, Škótska alebo z Portorika, no taktiež gumenú topánku vyrobenú v Holandsku či klobúk z USA. Azda netreba ani dodávať, že množstvo odpadu stojí častokrát za smrťou zvierat, ktoré si ho pomýlia so svojou potravou.

Odporúčané
VLK Juro Lukáč: Spaľovanie biomasy aj biopalivo z repky sú energetické nezmysly. Riešením je úspora VLK Juro Lukáč: Spaľovanie biomasy aj biopalivo z repky sú energetické nezmysly. Riešením je úspora 31. júla 2019, 14:48
Domov
Zdieľať
Diskusia